Salut

El Tercer Sector reclama garanties d’accés als tests per als col·lectius vulnerables

També demana mesures de suport a les entitats socials per cobrir els sobrecostos derivats de la covid-19

La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i La Confederació Empresarial del Tercer Sector han reclamat al Govern mesures de suport per als col·lectius en situació de vulnerabilitat i les entitats socials que els atenen i acompanyen per fer front a la sisena onada de la pandèmia. Entre les diverses demandes, el Tercer Sector Social reclama a les administracions públiques que es facilitin tests d’antígens i mascaretes FFP2 a les entitats socials, un material indispensable de prevenció i protecció tant per a les persones en situació de vulnerabilitat com per a les professionals. El sector considera que amb la regulació de preu no n’hi ha prou per garantir que els col·lectius en situació de vulnerabilitat en tinguin accés.

El Tercer Sector ha recordat que aquests col·lectius compten amb uns recursos econòmics molt limitats però que, a la vegada, tenen més probabilitat de contagiar-se perquè estan més exposades al virus per les seves condicions socioeconòmiques (treballs més precaris, sense opcions de fer teletreball).

Francina Alsina, presidenta de la Taula del Tercer Sector, ha assegurat que el test és un producte sanitari al qual les famílies amb més dificultats econòmiques també han de tenir dret a accedir-hi. “Sembla que sigui un preu assequible però, per a aquestes llars, amb uns ingressos molt baixos i precaris, el cost dels tests continua sent significatiu”, ha alertat.

L’impacte econòmic de la covid-19 per a les entitats socials ha persistit al llarg de tot l’any 2021 i ara, en el moment àlgid de la sisena onada, el Tercer Sector Social denuncia que se sent desemparat per part de la Generalitat. Segons dades del propi sector, gairebé el 74% de les entitats socials ha continuat tenint sobrecostos derivats de la pandèmia, amb una mitjana de 8.313 euros al mes el 2021. Així mateix, el 38% han vist reduïts els seus ingressos a causa de la covid-19.

Igualment, previ a l’entrada de la nova variant òmicron, les baixes laborals amb motiu de la pandèmia encara se situaven un 79% per sobre de les que hi havia l’any 2019, i les entitats socials alerten que aquesta situació s’ha vist desbordada amb la nova onada que ha comportat un creixement exponencial de contagis i baixes laborals de professionals.

En aquest context, la Confederació i la Taula denuncien que, en plena sisena onada, des de l’1 de gener de 2022 s’hagi aturat la provisió de material de protecció a les entitats socials que n’havien anat rebent fins ara (principalment, centres residencials de persones grans, amb discapacitat i amb problemes de salut mental) i que el Departament de Drets Socials no pugui garantir, a hores d’ara, la continuïtat de les mesures de suport per la cobertura de sobrecostos previstes en el Decret 29/2020. Aquesta supressió de mesures de suport va ser anunciada al sector el passat mes d’octubre de 2021, quan no es preveia l’abast de la situació provocada per la nova variant i, si bé el sector ja s’hi va oposar en aquell moment, ara el que es denuncia és, que vist l’impacte d’aquesta onada, no s’hagi rectificat i assumit que no era el moment de deixar de donar suport a les entitats socials del país.

El sector insta a desplegar els instruments administratius que millor s’adaptin a les necessitats de les entitats, ja sigui a través d’una convocatòria extraordinària de subvencions que permeti cobrir els sobrecostos (compra de mascaretes FFP2, test d’antígens o altre material de protecció, cobertura de les baixes laborals, reforç dels equips per complir amb els protocols sectorials) o d’altres mecanismes vinculats a la facturació dels serveis prestats.

Igualment, exigeix la continuïtat i el compliment de les mesures establertes en el Decret 29/2020. Joan Segarra, president de La Confederació, ha manifestat que mentre persisteixi la pandèmia i restin vigents els protocols sectorials d’obligat compliment per les entitats “cal exigir mesures de suport”. “Cal recordar que el Tercer Sector Social està desenvolupant majoritàriament serveis que són de responsabilitat pública i està assumint uns sobrecostos derivats del compliment dels protocols que exigeixen les autoritats sanitàries”, ha apuntat.

Finalment, la Taula i la Confederació reclamen una major claredat en els protocols sanitaris per garantir la seguretat de totes les persones i facilitar el funcionament de les entitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona