Salut

Pumarola demana “anar amb compte” a l’hora d’aixecar les restriccions

El doctor diu que cal veure com es comporta òmicron els propers mesos per saber si el virus passa a ser estacional

El cap de Microbiologia de Vall d’Hebron, el doctor Tomàs Pumarola, demana “anar amb compte” a l’hora d’aixecar les restriccions de la covid-19 per assegurar que els contagis baixen i que es “deixa enrere” la sisena onada. Pumarola ha afirmat a RAC1 que “val la pena” esperar una setmana i aixecar les restriccions progressivament i “no de cop”, després que el Govern hagi decidit mantenir el gruix de mesures al marge del toc de queda, que decaurà aquest divendres. Quan les incidències de casos es troben en xifres màximes, Pumarola preveu que els contagis comencin “a davallar ara”. També diu que, si no apareixen noves variants, el comportament d’òmicron durant la primavera i l’estiu serà clau per saber si el virus passa a ser estacional.

El doctor Pumarola ha assenyalat en una entrevista a RAC1 que en les pròximes setmanes caldrà veure com es tradueix la davallada de la sisena onada prevista amb l’aixecament de les restriccions. Un punt “molt important”, ha destacat, és com es comportarà la variant òmicron, que ha marcat el desenvolupament de la sisena onada per la seva alta transmissibilitat, durant la primavera i l’estiu.

El cap de Microbiologia de Vall d’Hebron ha exposat que una de les situacions que marcarà el futur de la pandèmia és quan el virus deixi d’afectar “de l’1 de gener al 31 de desembre”, com ara, i només ho faci unes “sis o set setmanes a l’any”, és a dir, quan passi a ser estacional.

Les altres condicions per a l’anomenada ’gripalització’ del coronavirus -un terme que el doctor no ha utilitzat- és l’aparició de noves variants que tinguin una afectació lleu i no comprometin els centres sanitaris i que causin només formes greus en les persones de molt risc i que es puguin controlar amb vacunes que es vagin actualitzant, ha indicat.

Pumarola ha apuntat que aquesta situació, que el virus de la covid-19 passi a ser estacional, podria produir-se en la propera temporada d’hivern, tot i que ha recordat que és “molt difícil” fer previsions en pandèmia.

Sobre els tests d’antígens d’autodiagnòstic, molt utilitzats durant les vacances de Nadal, Pumarola ha assenyalat que la pregunta clau és per què una persona se’l fa. “L’error és fer-se el test d’antígens per saber si sóc negatiu. El resultat negatiu no és informatiu en un test d’antígens”, ha afirmat. Així, ha contraposat que mentre un resultat negatiu d’un test d’antígens a casa dona “poca informació”, un positiu sí que es correspon amb la transmissibilitat del virus.

Pumarola ha destacat que hi ha cinc aspectes que poden condicionar el resultat d’un test d’antígens, a diferència d’una prova PCR, que és més sensible: el moment en què es fa; l’alta variabilitat individual; la qualitat de la mostra recollida; el reactiu utilitzat (té a veure amb la marca) i la qualitat de com es realitza la prova. La ratlla de control dels tests indica que la reacció ha funcionat, però no la qualitat de la mostra utilitzada, ha aclarit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona
CELRÀ

Canvien de lloc els concerts de nit de la festa major

celrà