Salut

Salut refinarà el recompte de crítics i hospitalitzats per evitar que grinyolin

Calcula que el 10% dels casos covid a l’UCI hi són per altres motius

També ajustarà les dades perquè concordin, per fi, amb les que reporta l’Estat espanyol

El Departament de Salut començarà a discriminar en els pròxims dies si els malalts covid que estan ingressats a les UCI hi són per culpa de la malaltia o bé per un altre motiu però amb una infecció activa. L’objectiu d’aquesta acció és determinar l’impacte real i la gravetat de la variant òmicron en els centres sanitaris del país, després de veure que a dos dels hospitals més importants entre un 8 i un 10% dels llits d’UCI ocupats pel que fins ara es consideraven “pacients covid” en realitat corresponen a persones ingressades per causes com infarts, accidents o operacions que, en del cribratge propi de l’ingrés, també han donat positiu en SARS-CoV-2.

“En onades anteriors, aquests casos podien ser anecdòtics, però amb el nivell de circulació del virus que tenim i amb molta població vacunada, ara cada cop són més rellevants”, explica la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel.

A mesura que s’implementi l’estudi dels malalts, que també determinarà amb quina variant es van infectar, la declaració de casos covid a les UCI se centrarà només en els afectats per la malaltia. Això, per tant, implicarà un descens de les dades en les pròximes jornades que no s’ajustarà a la realitat que coneixíem fins ara.

“Aquesta anàlisi respon a la voluntat de millorar la definició de les característiques dels pacients a les UCI i no està pensat perquè baixin els números d’ingressats a crítics”, s’afanya a aclarir Craywinckel. De fet, en aquest estudi a les UCI de dos grans hospitals s’ha observat que el 23% dels casos ho són per òmicron i, d’aquests, el 85% són pacients no vacunats, immunodeprimits o amb comorbiditats severes.

D’altra banda, després de gairebé dos anys de pandèmia, Salut ha anunciat que depurarà la llista de centres que fins ara reportaven casos d’ingressats per covid al Ministeri de Sanitat per tal que les dades que aquest fa públiques concordin d’una vegada amb les que comunica el Departament de Salut. Fins ara, totes dues institucions reportaven dades diferents i, qüestionades sobre el motiu, es passaven la pilota l’una a l’altra. Amb l’arribada de l’òmicron, quan s’ha fet més evident que l’Estat assignava a Catalunya una gran quantitat de casos en un context de mesures més restringides, Salut s’ha adonat que a la base de les dades estatals, al marge dels 16.000 llits d’hospital, també n’hi havia 10.000 més que corresponen a centres sociosanitaris, residencials o per a malalts mentals que no hi haurien de figurar i els pròxims dies corregirà aquesta distorsió.

LA FRASE

Volem millorar la definició de les característiques dels pacients, no fer que baixin les dades
Gemma Craywinckel
directora del Servei Català de la Salut


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els ferratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona