Salut

Vall d’Hebron realitza per primera vegada a l’Estat tres trasplantaments pulmonars a una mateixa persona

Es tracta d’una jove de 24 anys que pateix fibrosi quística i que va presentar rebuig crònic als òrgans anteriors

L’Hospital Vall d’Hebron ha realitzat per primera vegada a l’Estat tres trasplantaments de pulmó a una mateixa persona. Es tracta d’una jove de 24 anys que pateix fibrosi quística, una malaltia genètica que afecta els pulmons, l’aparell digestiu i altres òrgans del cos. La pacient va rebre un primer trasplantament bipulmonar el 2016, amb només 19 anys, després de presentar com a complicació un pneumotòrax. Tres anys després va requerir un segon trasplantament de tots dos pulmons en presentar rebuig crònic. Recentment, el centre va realitzar-li un tercer, ja que de nou va presentar rebuig als pulmons.

Amb aquesta darrera intervenció, va convertir-se en la primera persona de l’estat espanyol en rebre tres trasplantaments d’aquest tipus. En el tercer, que va durar quatre hores i mitja, hi van participar un equip multidisciplinari de disset professionals.

Per la Mireia Sitjà tenir uns nous pulmons ha suposat una millora substancial en la seva vida, i tot i que fa només una setmana que ha sortit de l’hospital, ha notat que pot fer més coses. “Abans amb qualsevol ximplesa m’ofegava, per exemple posar-me o els mitjons o fer-me una cua”, explica, “ara puc pujar escales, puc ballar, fer bicicleta...”.

Tenint en compte que s’està recuperant, i guanyant poc a poc una major capacitat pulmonar, també relata que ha de ser molt “constant” i “disciplinada” amb la medicació, a més de prendre precaucions per no emmalaltir. Un fet que sempre ha fet, ja que Sitjà ha patit fibrosi quística des de ben petita.

En aquest sentit, assenyala que en el seu cas fa temps que viu com en una “pandèmia constant”, ja que quan encara no hi havia la covid ja havia de portar la mascareta a classe. “No m’avorreixo mai, sempre estic pendent”, bromeja. Tot i això, celebra que la darrera operació hagi anat bé i subratllat que el més important és saber-se adaptar a les circumstàncies i viure “el dia a dia”.

El rebuig crònic és la principal indicació del retrasplantament de pulmó, una intervenció complicada que es du a terme pel risc pel pacient de continuar amb uns òrgans que el seu cos ha deixat d’acceptar, no per la patologia d’origen. De fet, es tracta d’una cirurgia molt complexa. En un segon o tercer trasplantament de pulmó a una mateixa persona augmenten les complicacions quirúrgiques, immunològiques i infeccioses.

El cap de cirurgia toràcica i transplantament de pulmó de la Vall d’Hebron, Alberto Jauregui, recorda que només hi ha un tractament per aquell rebuig “agut”, però no passa el mateix en el cas del crònic. “S’està investigant, buscar una forma de prevenir-lo... però de moment no es disposa de cap tractament efectiu”, lamenta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona