Salut

Ni un 1% dels restaurants són segurs per als celíacs

Els afectats activen formacions al sector i reclamen que es compleixin les lleis

Els restaurants aptes per a celíacs no arriben ni a l’1% del total del país, segons dades que l’associació Celíacs de Catalunya ha fet públiques coincidint amb el Dia Internacional de la Celiaquia. L’entitat inicia una campanya per sensibilitzar i informar el gremi de la restauració i es reivindica també com a col·lectiu ampli i fidel a tenir cada vegada més en consideració: s’estima que un 7% de la població, és a dir, mig milió de catalans, tenen alguna mena de sensibilitat al gluten.

L’entitat lamenta que el ventall d’opcions disponibles encara és molt limitat. D’acord amb el seu estudi, a Barcelona ciutat, malgrat que hi ha 1.270 establiments que ofereixen opcions sense gluten, únicament 79 han estat certificats per l’associació com realment segurs per als afectats per la celiaquia. Al conjunt del país aquesta xifra s’eleva a 323, de manera que amb prou feines són un 0,85% dels 37.000 establiments de restauració oberts.

D’aquí que l’associació Celíacs de Catalunya impulsi la campanya La celiaquia es combat a la taula amb una doble crida. En primer lloc, als restauradors, perquè s’animin a acreditar els seus establiments com a segurs a través de servei gratuït de l’associació, però també a les administracions, perquè intensifiquin la supervisió del compliment de les normes.

Encara que no ofereixin opcions sense gluten, tots els restaurants estan obligats a avisar a la carta dels productes al·lergògens dels seus plats, però aquesta normativa no s’està complint en la majoria d’establiments, segons adverteix Celíacs de Catalunya. Des del 2014, les reclamacions que rep l’associació per intoxicacions en establiments no acreditats han augmentat en més d’un 600%. El president de Celíacs de Catalunya, José Molina, atribueix aquestes deficiències a la falta d’informació que tenen els restauradors, de manera que també ha programat formacions gratuïtes. Amb tot, també hi ha problemes estructurals més complicats de solucionar, com ara la falta d’espai als locals petits per tenir una zona lliure de gluten i evitar així les contaminacions encreuades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

INFRAESTRUCTURES

Avança l’estació de l’L9 I l’L10 a la plaça Maragall

Barcelona
Informació especial

La Universitat de Girona incrementa la seva oferta acadèmica

Estat Francès

Esclaten violentes protestes a Martinica per l’augment del cost de la vida

Barcelona
Successos

Justícia convoca una reunió d’urgència arran del suïcidi d’un pres a Lledoners

Barcelona

La Taula de Mobilitat i Ús Públic de la Garrotxa reivindica el bus Rumbus

LA GARROTXA
la crònica

Les delícies de la cuina d’aprofitament

L’AENTEG trasllada la seva seu i estrena identitat corporativa

GIRONA
SOCIETAT

Trànsit preveu que 460.000 cotxes sortiran de l’àrea de Barcelona en un pont de la Mercè marcat per la pluja

BARCELONA
ciència

La UB i el VHIR s’alien per crear pell humana bioimpresa

Barcelona