Ni un 1% dels restaurants són segurs per als celíacs
Els afectats activen formacions al sector i reclamen que es compleixin les lleis
Els restaurants aptes per a celíacs no arriben ni a l’1% del total del país, segons dades que l’associació Celíacs de Catalunya ha fet públiques coincidint amb el Dia Internacional de la Celiaquia. L’entitat inicia una campanya per sensibilitzar i informar el gremi de la restauració i es reivindica també com a col·lectiu ampli i fidel a tenir cada vegada més en consideració: s’estima que un 7% de la població, és a dir, mig milió de catalans, tenen alguna mena de sensibilitat al gluten.
L’entitat lamenta que el ventall d’opcions disponibles encara és molt limitat. D’acord amb el seu estudi, a Barcelona ciutat, malgrat que hi ha 1.270 establiments que ofereixen opcions sense gluten, únicament 79 han estat certificats per l’associació com realment segurs per als afectats per la celiaquia. Al conjunt del país aquesta xifra s’eleva a 323, de manera que amb prou feines són un 0,85% dels 37.000 establiments de restauració oberts.
D’aquí que l’associació Celíacs de Catalunya impulsi la campanya La celiaquia es combat a la taula amb una doble crida. En primer lloc, als restauradors, perquè s’animin a acreditar els seus establiments com a segurs a través de servei gratuït de l’associació, però també a les administracions, perquè intensifiquin la supervisió del compliment de les normes.
Encara que no ofereixin opcions sense gluten, tots els restaurants estan obligats a avisar a la carta dels productes al·lergògens dels seus plats, però aquesta normativa no s’està complint en la majoria d’establiments, segons adverteix Celíacs de Catalunya. Des del 2014, les reclamacions que rep l’associació per intoxicacions en establiments no acreditats han augmentat en més d’un 600%. El president de Celíacs de Catalunya, José Molina, atribueix aquestes deficiències a la falta d’informació que tenen els restauradors, de manera que també ha programat formacions gratuïtes. Amb tot, també hi ha problemes estructurals més complicats de solucionar, com ara la falta d’espai als locals petits per tenir una zona lliure de gluten i evitar així les contaminacions encreuades.