Salut

Ni un 1% dels restaurants són segurs per als celíacs

Els afectats activen formacions al sector i reclamen que es compleixin les lleis

Els restaurants aptes per a celíacs no arriben ni a l’1% del total del país, segons dades que l’associació Celíacs de Catalunya ha fet públiques coincidint amb el Dia Internacional de la Celiaquia. L’entitat inicia una campanya per sensibilitzar i informar el gremi de la restauració i es reivindica també com a col·lectiu ampli i fidel a tenir cada vegada més en consideració: s’estima que un 7% de la població, és a dir, mig milió de catalans, tenen alguna mena de sensibilitat al gluten.

L’entitat lamenta que el ventall d’opcions disponibles encara és molt limitat. D’acord amb el seu estudi, a Barcelona ciutat, malgrat que hi ha 1.270 establiments que ofereixen opcions sense gluten, únicament 79 han estat certificats per l’associació com realment segurs per als afectats per la celiaquia. Al conjunt del país aquesta xifra s’eleva a 323, de manera que amb prou feines són un 0,85% dels 37.000 establiments de restauració oberts.

D’aquí que l’associació Celíacs de Catalunya impulsi la campanya La celiaquia es combat a la taula amb una doble crida. En primer lloc, als restauradors, perquè s’animin a acreditar els seus establiments com a segurs a través de servei gratuït de l’associació, però també a les administracions, perquè intensifiquin la supervisió del compliment de les normes.

Encara que no ofereixin opcions sense gluten, tots els restaurants estan obligats a avisar a la carta dels productes al·lergògens dels seus plats, però aquesta normativa no s’està complint en la majoria d’establiments, segons adverteix Celíacs de Catalunya. Des del 2014, les reclamacions que rep l’associació per intoxicacions en establiments no acreditats han augmentat en més d’un 600%. El president de Celíacs de Catalunya, José Molina, atribueix aquestes deficiències a la falta d’informació que tenen els restauradors, de manera que també ha programat formacions gratuïtes. Amb tot, també hi ha problemes estructurals més complicats de solucionar, com ara la falta d’espai als locals petits per tenir una zona lliure de gluten i evitar així les contaminacions encreuades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

TikTok demanda als EUA per una llei que amenaça de vetar el seu ús al país

barcelona
SOCIETAT

Les empreses agrícoles no seran a les Fires de Maig per la crisi de la pagesia

Vilafranca del Penedès
SOCIETAT

3.000 productes falsificats comissats en comerços de Salou

SALOU

Girona destina prop de 3 milions a polítiques públiques

GIRONA
SERVEIS

Les escales de la Glòria obertes ahir pateixen aturades

BARCELONA

Onze centres educatius amb 715 alumnes netegen l’entorn natural

RUBÍ

Netegen la piscina de Vallparadís per arreglar les fuites del vas i repararan el paviment exterior

TERRASSA
Societat

L’Ajuntament posa punts d’informació sobre drogues a les Festes de Maig

BADALONA
TURISME

Bandera blava per a 95 platges i 23 ports catalans

BARCELONA