Salut

Estat espanyol

Sanitat estudia comprar vacunes de la verola per contenir la ‘monkeypox’

El ministeri analitza diverses opcions terapèutiques i ha elaborat un protocol per a la detecció i diagnòstic precoç de la ‘monkeypox’

La soca detectada a l’Estat és lleu i de transmissió difícil, però un cop contagiada pot requerir aïllaments prolongats

L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) estudia comprar vacunes de la verola humana per fer front al virus de la verola del mico.

Segons ha informat aquest dijous el ministeri de Sanitat, l’AEMPS valora i analitza totes les opcions terapèutiques per controlar la transmissió del també anomenat monkeypox en funció de la seva viabilitat i efectivitat, com ara antivirals i vacunes de la verola, que el departament sospesa adquirir.

Fonts de Sanitat han explicat a l’agència Efe que aquesta és només una de les opcions que s’estudien, ja que tots els casos sospitosos que s’han detectat fins ara –29 a Madrid i 1 a Gran Canària- presenten quadres lleus.

Els tècnics de la Ponència d’Alertes del Consell Interterritorial de Salut han elaborat un protocol per a garantir la detecció i diagnòstic precoç dels possibles casos de monkeypox amb la finalitat d’adoptar de manera immediata les mesures de control adequades per evitar l’aparició de casos secundaris.

El mateix document estableix el procediment per identificar els contactes i realitzar el seguiment epidemiològic d’aquests, segons Sanitat.

Fins avui, el Centre Nacional de Microbiologia de l’Institut de Salut Carles III ha rebut 25 mostres per analitzar, incloses les set preses de Madrid que ja han donat positiu en un estudi preliminar i que esperen els resultats definitius de la seqüenciació.

L’ISCIII està emprant mètodes de detecció molecular mitjançant PCR en temps real (tecnologia múltiplex d’ampli espectre), més seqüenciació genètica del fragment amplificat per tal de fer la confirmació al 100%.

La PCR permet fer primer un diagnòstic diferencial de la família dels ortopoxvirus -n’hi ha 4 tipus- i després la seqüenciació determina si és o no verola del mico.

Soca lleu i de transmissió difícil

Efe

La soca de la verola del mico detectada a l’Estat provoca en general quadres lleus i és molt menys contagiosa que la Covid, ja que la infecció requereix un contacte estret i perllongat entre persones, segons la coordinadora de la unitat de salut internacional de l’Hospital del Mar de Barcelona, Judit Villar.

En declaracions a Efe, Villar ha explicat que, a partir dels primers casos identificats a Madrid, “és previsible que al llarg dels dies n’apareguin a altres comunitats”. Per aquest motiu “és fonamental estar en alerta” perquè el sistema pugui diagnosticar els casos i saber com tractar-los.

La també doctora adjunta del servei de malalties infeccioses de l’Hospital del Mar ha remarcat que, de les dues que existeixen, la soca importada és la “lleu” i “en general el pronòstic és favorable.

Alguns estudis apunten les persones vacunades de la verola tenen una major protecció contra aquest virus, però només els majors de 40 anys tenen aquest immunogen perquè es va deixar d’administrar quan la malaltia es va declarar erradicada.

Villar ha precisat en tot cas que “la taxa de contagi és molt mes baixa que la Covid-19”, ja que, si bé és possible la transmissió per vies respiratòries, aquesta és per secrecions i no per aerosols.

El contagi de la verola del mico requereix contactes “estrets i perllongats”, que pot ser a través de gotes de saliva, mucoses i no es descarten els fluids sexuals –encara que no està demostrat-; i sobretot a través de les lesions cutànies, que són “molt infeccioses”, segons l’especialista.

En una primera fase, la verola pot provocar febre, malestar general, dolor articular i maldecap intens. Aquests símptomes es poden confondre amb altres virus, però després d’uns dies poden aparèixer les lesions cutànies característiques de la monkeypox i que es concentren a la cara, mans i peus, i genitals.

La doctora ha indicat que “cal estar molt amatents a les lesions cutànies característiques, perquè podem detectar casos i tallar cadenes de transmissió”.

La verola del mico –batejada així perquè va passar d’aquest animal als humans- té un període d’incubació llarg, de 5 a 21 dies. Hi ha pacients que triguen tres o quatre setmanes fins que desapareixen les crostes de les lesions cutànies, moment en el qual ja deixen de ser infeccioses. És per això que un contagi de monkeypox pot arribar a requerir “períodes d’aïllament d’un mes”, segons Villar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona