Salut

Salut compta detectar aviat casos de la verola del mico

“No seria sorprenent veient la situació a l’Estat i a Portugal”, diu Cabezas

El focus de Madrid, el més gran fora d’Àfrica, associat a una sauna

És un mal més cridaner que sever, diuen els experts

Els responsables del departament de Salut tenen coll avall que la detecció d’un cas de verola del mico al país pot ser qüestió d’hores. L’Estat espanyol registra el volum de casos més elevat fora del territori africà, on la malaltia és més comuna, i “no seria sorprenent” que n’apareguessin aviat a Catalunya, segons va admetre ahir la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas. L’hospital Clínic, on casualment va aparèixer també el primer cas de coronavirus, té un cas en estudi però encara no confirmat.

L’especialista en salut pública, però, referma que “no està preocupada” perquè la verola del mico és una malaltia poc freqüent però coneguda. “Encara no n’havíem tingut casos aquí, però sí en l’àmbit occidental. I normalment són brots petits i limitats a un entorn concret”, insisteix.

La verola dels micos és una malaltia infecciosa provocada per un virus de la mateixa família que el de la verola. Focalitzada principalment als boscos tropicals del centre i l’oest de l’Àfrica, es va detectar primer en micos, però també afecta altres primats i rosegadors que la poden transmetre als humans. El contagi interpersonal no és gaire eficient i es pot donar per contacte proper (via gotes de saliva, fluids, pell o tocant superfícies contaminades), però no és habitual. La soca detectada a Europa correspon a la més lleu de les conegudes fins ara.

Pel que fa als símptomes, després d’una incubació d’uns cinc dies aquesta zoonosi provoca febre, maldecap, dolor muscular i inflamació dels ganglis. Posteriorment, apareixen erupcions cutànies (marques vermelles que deriven en pústules i crostes que cauen) que comencen a la cara i a les extremitats, però que poden estendre’s a tot el cos. No és una malaltia greu i en un màxim de quatre setmanes s’hauria de superar.

La doctora Cabezas fa una crida a la calma i recorda que en cas de febre “hi ha mil motius per sospitar abans que aquest”. A més, els primers indicis fan pensar que les persones vacunades contra la verola normal (erradicada el 1980) podrien tenir certa protecció. A banda, hi ha una vacuna més nova i efectiva que l’Estat estudia comprar per aplicar a l’entorn dels casos detectats.

Fonamentalment, es troben a Madrid, on se n’han confirmat 30 i hi ha 15 sospitosos més. A més, s’ha identificat una sauna de Madrid com a focus de la majoria de positius detectats fins ara, un fet que explicaria que la majoria de casos hagin aparegut amb homes que tenen sexe amb homes. El local s’intervindrà per atenuar la transmissió.

Onze estats afectats

Des que el 7 de maig se’n va detectar un primer cas a Anglaterra, també se n’han declarat a Bèlgica, França, Alemanya, Itàlia, Portugal i Suècia, així com als Estats Units, Canadà i Austràlia. Es considera el brot més gran que hi ha hagut mai a Europa i, malgrat que els experts consideren improbable que pugui derivar en una pandèmia, l’OMS ja ha activat les primeres reunions per abordar la crisi.

LA XIFRA

30
casos
s’han confirmat en el brot de Madrid, que té 15 sospitosos més i que és el més gran fora de l’Àfrica.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona