Salut

estat espanyol

sanitat

El Ministeri de Sanitat confirma 20 casos de verola del mico a l’Estat espanyol

N’hi ha 16 més a l’espera dels resultats de seqüenciació del virus

La Comissió de Salut Pública tractarà dimarts l’evolució de la verola del mico

Els responsables sanitaris podrien proposar mesures de contenció per frenar l’expansió de la malaltia

El Ministeri de Sanitat ha elevat aquest dilluns a 20 els casos de verola del mico confirmats per l’Institut Carlos III després d’haver realitzat una seqüenciació parcial del virus. A més, hi ha 16 casos més a l’espera dels resultats de seqüenciació.

Fins ara, l’Institut Carlos III ha rebut mostres de 67 casos sospitosos. Segons ha informat el ministeri de Sanitat aquest dilluns, dels 67 encara queden pendents les mostres de 22 casos sospitosos i 9 casos han donat negatiu de verola i, per tant, es descarten.

La Comissió de Salut Pública analitzarà aquest dimarts la situació de la verola del mico i actualitzarà les xifres d’afectats després d’elevar-se el nombre de comunitats autònomes que investiguen contagis per aquesta nova malaltia infecciosa (monkeypox, MPX).

Fa una setmana, Salut Pública ja havia inclòs aquest assumpte en l’ordre del dia encara que llavors els casos es reduïen al brot de Madrid i a Canàries. En aquesta ocasió, la Comissió podrà posar en comú els casos, confirmats i sospitosos, que, de moment, afecten nou comunitats autònomes.

En aquesta posada en comú, Salut Pública podria posar sobre la taula mesures de contenció per a frenar l’expansió de la malaltia.

En aquest sentit, aquest dilluns les autoritats sanitàries del Regne Unit han recomanat un aïllament de 21 dies per a les persones que estan en risc d’haver-se contagiat, així com a quarantenes per a contactes estrets i persones amb la malaltia que també avala, a l’Estat Espanyol, la Societat de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (SEIMC) i el Grup d’Infeccioses de la Societat Espanyola de Medicina d’Urgències i Emergències (SEMES).

La preocupació per la verola del mico ja va portar al Ministeri de Sanitat a aprovar un protocol per a la detecció precoç mentre valora les opcions terapèutiques més eficaces

Així, a través de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), s’estan valorant diferents opcions en funció de la seva viabilitat i efectivitat, com ara antivirals i vacunes, que el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC) ja va recomanar administrar als contactes estrets.

A més i segons l’ordre del dia, la Comissió abordarà l’estratègia de salut pública i l’evolució de la pandèmia de la Covid-19, que manté una incidència estable en els majors de 60, i lleus fluctuacions en l’ocupació hospitalària.

Canàries confirma un cas de verola del mico i redueix a 4 els sospitosos

La Conselleria de Sanitat del Govern de Canàries ha confirmat aquest dilluns un cas de verola del mico en Gran Canària i ha notificat quatre nous en estudi: tres catalogats com a probables i un com a sospitós, el d’un turista britànic que s’ha notificat a Fuerteventura.

El resultat de les mostres del segon cas que va ser notificat la setmana passada (el divendres, a Tenerife) continua encara pendent.

Els dos primers casos notificats la setmana passada en Gran Canària i Tenerife continuen amb evolució favorable, amb l’aïllament corresponent en domicili.

A més, Canàries notificarà aquest dilluns altres tres casos probables, tots en Gran Canària, que corresponen a tres homes joves l’evolució dels quals és també favorable, seguint el seu procés en domicili, excepte un d’ells, que ha estat ingressat per una altra patologia.

La UE registra 85 casos de verola del mico en vuit països, segons l’ECDC

El Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès) ha registrat 85 casos de verola del mico entre el 15 i 23 de maig en vuit països de la Unió Europea. Bèlgica, França, Alemanya, Itàlia, els Països Baixos, Portugal, Espanya i Suècia són els estats on s’han detectat casos. L’organisme indica que “la transmissió es produeix pel contacte estret de mucosa o pell no intacta amb material infecciós de lesions o a través de grans gotes respiratòries durant contacte perllongat cara a cara”. Segons l’ECDC, la majoria dels casos presenten símptomes lleus i la possibilitat de contagi generalitzat és “molt baixa”.

Per tal de fer front a la transmissió, l’ECDC insta els estats a fer una “ràpida” identificació, gestió i rastreig dels casos. També recomana que les persones contagiades s’aïllin per no tenir contacte amb altres persones ni animals. En cas que la verola del mico es transmeti entre animals, l’organisme alerta que es podria convertir en “endèmica a Europa”.

Malgrat considerar “molt baixa” la possibilitat de contagi generalitzat, l’ECDC avisa que la probabilitat de transmissió del virus pot ser “alta” en el cas de persones amb “múltiples parelles sexuals”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona