Salut

Nova base del SEM de l’hospital Santa Caterina

L’Institut d’Assistència Sanitària reformarà “la casa del director” de l’antic hospital psiquiàtric

En desús des dels anys setanta, també s’utilitzarà per al descans dels professionals de guàrdia

L’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) reformarà l’edifici del parc hospitalari Martí i Julià que es coneix com “la casa del director” de l’antic hospital psiquiàtric de Salt. L’edifici, situat a l’entrada principal del complex sanitari, es destinarà, un cop reformat, a la base SEM de l’hospital Santa Caterina i a l’espai de descans dels professionals durant les guàrdies laborals. D’aquesta manera, les actuals dependències de l’hospital Santa Caterina per a aquests usos quedaran alliberades per fer-hi activitat assistencial, i permetre un creixement més adequat del centre, segons recorda l’IAS en un comunicat de premsa.

Les obres, adjudicades a l’empresa Bosch Pascual SA per un import de 710.636, 47 euros (IVA inclòs), començaran a principi de setembre amb els primers enderrocs, i la previsió és que s’acabaran la primavera de l’any vinent. Es tracta d’una reforma estructural i funcional global, amb què s’intervindrà en els fonaments, les cobertes, els paviments i les obertures. La intervenció exterior també se centrarà en l’accessibilitat a l’edifici i la connexió dels seus serveis amb l’àrea d’urgències de l’hospital, la porta d’entrada al parc i amb les xarxes de serveis públics. Un cop consolidada l’estructura exterior, que conservarà la seva fisonomia actual, es procedirà a la reforma interior per adequar l’edifici a la seva nova funció.

Sobre una superfície de 152,40 m² per planta, la casa del director s’estructura en dos nivells connectats per una escala, que es conservarà reformada. La planta baixa disposarà de tres habitacions, menjador, lavabos i zones per a magatzem i instal·lacions. El primer pis s’adequarà amb vuit habitacions més, sala d’estar i banys. Cada planta tindrà un espai comú que donarà accés a totes les habitacions i als serveis. Es destaca del projecte les obertures exteriors amb porticons interiors per poder regular fàcilment la intimidat i la il·luminació de cada espai i el seu disseny sostenible. La instal·lació de climatització es farà d’acord amb el funcionament de cada sala per oferir el màxim confort tèrmic, però amb criteris d’estalvi energètic per a la producció de fred i calor, aconseguint un ús racional de l’energia necessària. Una part d’aquest consum procedirà de fonts d’energia renovable, com a conseqüència de les característiques del projecte, construcció, ús i manteniment.

Història de la casa

L’edifici de “la casa del director” data del 1905 i està en desús des del 1975, any en què es va construir a l’antic psiquiàtric el nou pavelló d’admissions, l’actual edifici Els Til·lers. De fet, va fer les seves funcions fins a mitjan anys setanta. La segona planta es destinava a l’habitatge, i l’últim director que el va fer servir com a tal els dies que s’hi quedava –ja que només visitava dos o tres dies a la setmana– va ser el doctor Josep Maria Pigem Serra, director del centre del 1957 fins al 1974. A la resta de l’edifici hi havia despatxos i consultes. S’hi feien les admissions dels ingressos i s’hi atenien les urgències i la consulta mèdica ambulatòria psiquiàtrica. L’any 1975 residien al psiquiàtric 741 interns. Des de l’any 2004 no es fan ingressos de llarga estada al parc hospitalari.

LA XIFRA

710.636
euros
és l’import de les obres, que s’han adjudicat a l’empresa Bosch Pascual SA.

LA DATA

1905
és l’any
de construcció de “la casa del director” de l’antic hospital psiquiàtric.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA
societat

Irídia reclama un mecanisme independent per controlar les actuacions policials

barcelona