Salut

Estats Units

Washington exigeix als governadors que permetin avortar si hi ha risc per a la mare

El departament de Salut recorda que les lleis restrictives no eximeixen els metges de la responsabilitat d’administrar cures sanitàries d’“emergència”

El govern de Joe Biden insta els Estats que no han restringit l’avortament a facilitar l’accés a dones de territoris on no hi poden accedir

El govern federal dels Estats Units d’Amèrica (EUA) presidit per Joe Biden ha advertit aquest divendres als governadors dels Estats que estan restringint l’avortament que han de permetre aquesta pràctica quan la vida de la mare estigui en risc.

El secretari de Salut, Xavier Becerra, ha enviat una carta als governadors en la que els recorda que les lleis que aprovin han de complir les normes federals que garanteixen la protecció de la salut de les dones.

Després que el Tribunal Suprem dels EUA tombés la protecció constitucional al dret a l’avortament vigent des del 1973, molts Estats conservadors s’han afanyat a aprovar lleis que restringeixen i fins i tot prohibeixen la interrupció de l’embaràs, fins i tot en casos d’incest o violació.

Davant d’aquestes iniciatives, el govern de Joe Biden ha aprovat recentment una norma que obliga tots els Estats, tinguin la llei que tinguin relativa a l’avortament, a permetre les interrupcions de l’embaràs en cas d’emergència mèdica.

La carta adverteix que “les actuals o futures lleis de restricció de l’avortament no acaben amb la responsabilitat que els metges tenen de proveir un accés a la cura sanitària d’emergència” segons la llei federal, ha argumentat la Casa Blanca en un comunicat.


Facilitats per accedir-hi en altres territoris
L’escrit insta els governadors dels Estats que no hagin restringit l’avortament a donar facilitats perquè hi accedeixin dones procedents de territoris on se’ls hagi limitat o prohibit aquest dret reproductiu.

El departament de Salut nord-americà (HHS, anglès) ha elaborat un pla d’actuació “en resposta a la decisió del Suprem”, una guia que convida els Estats a estendre l’accés a les dones d’altres territoris que hi vulguin viatjar per rebre els tractaments que els són negats al seu lloc de residència.

“Des de la decisió del Suprem hem conegut dures històries de dones que no accedeixen a la cura que necessiten per les noves lleis de restricció a l’avortament, i hem vist Cambres legislatives que tracten de confondre les dones dient que les protegeixen mentre converteixen en un crim l’avortament”, ha lamentat Becerra.

El secretari de Salut ha promès que el seu departament continuarà prenent “mesures concretes com la invitació d’avui als governadors per protegir l’accés de les dones a cures reproductives, inclòs l’avortament”.

D’altra banda, la portaveu de la Casa Blanca, Karine Jean-Pierre, ha lamentat en un comunicat l’entrada en vigor de noves lleis que pràcticament prohibeixen l’avortament a Idaho, Oklahoma, Tennesee i Texas i que el “criminalitzen” sense excepcions, ni tan sols per als casos de violació o incest.

Segons la portaveu, aquest és “l’últim atac contra els drets fonamentals dels nord-americans” i forma part de l’esforç del Partit Republicà per “retrotraure les llibertats” que el país tenia des de fa mig segle.

“El Congrés hauria d’actuar immediatament per restaurar la protecció de Roe contra Wade [la sentència que va garantir el 1973 el dret a l’avortament a nivell federal] i el poble nord-americà hauria de fer sentir la seva veu”, ha dit Jean-Pierre en un missatge de cara a les eleccions de mig mandat de novembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT FELIU DE GUÍXOLS

El ple aprova el projecte del futur museu Carmen Thyssen guixolenc

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA