Salut

Darias es compromet a modificar la Llei de Sanitat al Congrés per adaptar-la al model sanitari català

Junts i PDeCAT retiren les seves esmenes a la totalitat

Permeten que la Llei continuï el tràmit parlamentari

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, s’ha compromès aquest dijous a modificar la nova Llei de Sanitat (Llei d’Equitat, Cohesió, Universalitat i Cohesió del Sistema de Salut) per adaptar-la al model sanitari català i evitar una invasió de competències autonòmiques. Darias ha expressat el seu compromís durant el debat de les esmenes a la totalitat contra la Llei al Congrés dels Diputats en compliment de l’acord assolit amb Junts i PDeCAT perquè aquestes dues formacions retirin les seves esmenes de devolució. Aquesta retirada impedirà que prosperin les altres dues esmenes a la totalitat presentades per Vox i Cs –que es voten en bloc i no tindran prou suports- i per tant permet que la llei continuï el seu tràmit al Congrés.

Darias ha obert el seu discurs agraint “’esforç de diàleg i d’entesa” de Junts i del PDeCAT “per contribuir a que la llei iniciï la seva tramitació parlamentària. També ha agraït la negociació al conseller de Salut del Govern, Josep Maria Argimón. “Han estat dies d’intensa negociació”, ha dit.

Segons la ministra, les dues esmenes a la totalitat de Junts i PDeCAT plantejaven qüestions competencials i l’afecció “a un model sanitari històric” com el català. “L’acord parteix del reconeixement a aquesta singularitat”, ha dit, i “s’assolirà abans de l’inici de les tasques en ponència”, tal com demanava Junts.

La Llei de Sanitat de Darias havia suscitat fins ara desavinences en el si del mateix executiu –Podem criticava que la Llei no estableix límits reals a la privatització-, amb la Generalitat, amb Junts i PDeCAT –que havien presentat esmenes a la totalitat- i amb ERC, que havia advertit que no votaria en contra de la devolució si la llei no garantia el respecte a les competències del govern.

Aquest dimecres al matí PSOE i Podem van assolir un acord per votar conjuntament en contra de les esmenes a la totalitat fruit d’un compromís entre la ministra Darias i el portaveu dels morats, Pablo Echenique, per modificar el text durant la fase d’esmenes per incorporar-hi més limitacions a l’externalització sanitària.

Junts i PDeCAT han mantingut també contactes amb el Ministeri de Sanitat per provar de buscar un punt d’entesa que evités la devolució de la llei i alhora garantís la pervivència del model sanitari català.

Fonts de Junts van explicar aquest dimecres que el gest de retirar l’esmena a la totalitat es fa d’acord amb un compromís del govern espanyol de pactar una modificació en profunditat de la llei abans que es constitueixi la ponència que n’haurà de debatre els continguts. “Si no hi ha acord amb Catalunya no hi haurà llei”, adverteixen.

Junts fa dies que mantenia contactes amb el Ministeri per transmetre el que asseguren que són les demandes del sector a Catalunya. “Portem mesos treballant amb el sector” perquè “des que es va presentar el projecte van saltar les alarmes”. De fons la voluntat de preservar el model de concertació.

Pel que fa al PDeCAT, el seu portaveu al Congrés, Ferran Bel, va comparèixer en roda de premsa també dimecres per anunciar que la seva formació també retira l’esmena a la totalitat. Segons Bel, l’acord amb el Ministeri ha permès “blindar el model sanitari català” amb la modificació de l’article 46 de la llei i la supressió de les disposicions primera i cinquena.

Bel va recordar que el 95% de les concertacions de la sanitat catalana estan vinculades a entitats que són privades, però no tenen afany de lucre, moltes de les quals estan participades per l’administració a través d’ajuntament, consells comarcals i la Generalitat.

“És un acord que servirà perquè el sistema de serveis públics de la sanitat catalana tingui continuïtat, perquè ha funcionat en les darreres dècades i sempre ha estat respectat per les legislacions estatals”, va dir. A més, va recordar que concertar no implica privatitzar, i que si s’eliminessin els concerts a Catalunya no es podria garantir el servei.

Sense els vots de Junts i PDeCAT a les esmenes a la totalitat de Cs i Vox que queden vives –que es voten en bloc- i sense el suport tampoc d’ERC, el govern espanyol salvarà aquest dijous el tràmit de les esmenes de devolució i la llei prosseguirà la seva tramitació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona

Poden tornar a casa un tercer grup de veïns dels blocs desallotjats

badalona
societat

Els veïns d’Alpens voten en consulta popular si el consistori ha de fer una piscina

ALPENS

L'equip de govern reitera el suport a la professora vexada per parlar en català

TERRASSA
economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per la bona qualitat de cel nocturn

SORT

Crearan vint places regulades per aparcar autocaravanes pagant 5 euros

TERRASSA
moda

Giambattista Valli il·lumina Barcelona en la Bridal Night

Barcelona
política

Agents de la Guàrdia Urbana irrompen al ple per reclamar millores salarials

TARRAGONA