Salut

Un 20% dels metges en actiu es jubilaran abans del 2026

Padrós demana decisions “urgents” per preservar la qualitat del sistema sanitari

A més de les jubilacions massives, manquen professionals en algunes especialitats i territoris

El Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB) preveu que el 20% dels professionals en actiu es jubilaran abans del 2026, segons recull en l’informe anual del 2021. El president del CoMB, Jaume Padrós, recorda que fa anys que alerten de les conseqüències d’aquesta situació demogràfica al Departament de Salut i al Ministeri de Sanitat. En una publicació a les xarxes socials, Padrós lamenta que fan “tard” i demana decisions “urgents” per preservar la qualitat del sistema sanitari. En l’anuari, el CoMB recull que, a la manca de metges per les jubilacions massives que s’esperen, s’hi afegeix un problema detectat des de fa temps, la falta de metges en algunes especialitats i territoris. Sobretot falten metges de família, a urgències i anestesistes.

L’anuari recull que a finals dels anys 70 es van ampliar les places universitàries de Medicina per absorbir la generació del baby boom, la que es jubilarà en els propers anys. Així, la franja d’edat amb més metges és la dels que ara tenen entre 60 i 64 anys, amb un total de 4.876 col·legiats, el 12,9% del total (37.779).

El CoMB adverteix que actualment no s’estan formant prou metges per cobrir les jubilacions que vindran i demana ampliar les places universitàries. En aquest sentit, valora de forma positiva la creació de la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya el curs 2017-18. També reclama ampliar i fer més atractives les places de metges interns residents (MIR) de les especialitats en què falten més professionals.

El col·legi observa un desequilibri “important” del percentatge de metges amb especialitat i adverteix que és la “gran amenaça” al relleu generacional. El 71% dels metges de 55 a 64 anys són especialistes, mentre que, en la franja dels 30 a 39, ho són el 56%, tot i que cal tenir en compte que alguns estant finalitzant el MIR-.

La mitjana d’edat dels col·legiats és de 50,5 anys (46,6 les metgesses i 55,1 els metges). Les dones representen el 53,6% del cens. Les metgesses de 30 a 34 anys són el grup més nombrós (7,3% del total), seguit dels metges de 60 a 64 anys (6,9% del cens).

Continuen augmentant les altes col·legials de metges de països extracomunitaris. Representen el 41% de les noves col·legiacions del 2021 i el 6% són de professionals estrangers formats en països comunitaris (el 47% dels nous col·legiats són estrangers). El 29% són nascuts a Catalunya i el 23% en altres llocs de l’Estat espanyol. Aquesta tendència s’havia vist alterada el 2020 per la pandèmia de la Covid-19. D’altra banda, el trasllat entre demarcacions continua sent el principal motiu de baixa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona