Salut

El nou centre d’atenció primària de Girona serà a Emili Grahit

La Generalitat avala la proposta de l’Ajuntament d’ubicar l’equipament en un solar a tocar de la biblioteca Carles Rahola

El barri de l’Eixample, el més poblat de la ciutat, recuperarà el complex sanitari que va perdre el 2003

Salut estudia que a Taialà hi hagi un nou edifici en lloc d’ampliar l’actual

La Generalitat de Catalunya construirà un nou centre d’atenció primària (CAP) al carrer Emili Grahit de Girona, al barri de l’Eixample. Fonts del departament de Salut avalen la proposta de l’Ajuntament gironí d’ubicar l’equipament sanitari en un solar entre la biblioteca Carles Rahola i les antigues casernes militars, tancades des de fa més de dues dècades i reconvertides en el parc del Migdia.

La construcció del nou CAP a la capital del Gironès forma part de les inversions previstes en l’acord del juliol del 2020 entre la Generalitat i els ajuntaments de Girona i de Salt perquè el futur Trueta i campus de Salut es facin, majoritàriament, a Salt –hi haurà un terç dels equipaments en el sud del terme de Girona–. Altres compromisos eren, entre d’altres, l’adequació del CAP Salt 1 i l’ampliació del CAP de Can Gibert del Pla.

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas (Junts), destaca que l’acord embastat amb l’aleshores consellera de Salut, Alba Vergés, s’ha materialitzat amb Josep Maria Argimon, que va deixar el departament amb la sortida de Junts del govern de la Generalitat a principis d’octubre. “Estic molt i molt contenta d’haver arribat a un acord amb el conseller Argimon”, afirma Madrenas, que té pendent una trobada amb el nou conseller, Manel Balcells.

L’Eixample és el barri més poblat de Girona amb 44.830 habitants. Hi viu el 43,7% dels veïns empadronats. Són dades del padró municipal del gener del 2021 i que recull l’Observatori de Girona, dependent de la Unitat Municipal d’Anàlisi Territorial (UMAT). En els gairebé 45.000 veïns s’hi inclouen els residents de l’Eixample Sud (22.340), l’Eixample Nord (21.423) i Sant Narcís (1.067).

L’Eixample va perdre el centre de salut fa dinou anys, quan a l’estiu del 2003 es va inaugurar el CAP de Montilivi. Era al carrer Maluquer Salvador i havia quedat petit. “És una estructura que fa molt de temps que demanàvem, era molt necessari”, afirma Madrenas. L’edifici, amb un sostre total de 2.048,20 m² i planta baixa i dos pisos, seria on hi ha ara una zona enjardinada i a tocar del jardí de la Pau.

La batllessa diu que la Generalitat i l’Ajuntament ja estan parlant de qüestions de mobilitat al voltant del centre de salut. Destaca el pas endavant que significa per a Girona disposar d’un CAP a l’Eixample “després de molts i molts anys”.

A Girona hi ha, entre d’altres, els CAP de Montilivi, Taialà, Can Gibert i Barri Vell-Mercadal, al carrer Santa Clara. La regidora de Salut, Eva Palau (Junts), explica que el nou centre d’atenció primària a l’Eixample sempre ha estat prioritari per a l’equip de govern. L’equipament, valorat el 2020 en 3,5 milions, podria donar servei al barri, però també a molts residents de vies tan cèntriques com ara la Gran Via Jaume I, diu Palau.

Montilivi, saturat

La regidora explica que el centre de l’Eixample ajudarà a “descongestionar” l’equipament de Montilivi, que justament va ocupar el buit deixat pel de Maluquer Salvador. “A Montilivi hi ha la necessitat de descongestionar l’espai per població i per raons sanitàries.” La regidora afirma que hi acudeixen veïns del barri, però també de l’Eixample, Palau-sacosta i Pla de Palau-Sant Pau. “Està saturat.”

D’altra banda, el departament de Salut (CatSalut) ha fet un canvi de plantejament en una de les inversions acordades fa dos anys i tres mesos: el CAP de Taialà Joan Vilaplana. “En lloc d’ampliar l’actual edifici, s’està valorant l’opció de fer un edifici nou”, assenyalen fonts del departament.

Des del 2020, la Generalitat ha fet obres al CAP de Santa Clara, que haurien d’acabar el mes de març, i en el CAP Jordi Nadal de Salt. En aquest centre, hi va haver un incendi el juliol de fa dos anys. A Can Gibert, s’ampliarà una segona planta en una de les ales del centre. S’haurà de fer un pla especial del sector. A l’octubre, a més, van entrar en funcionament les noves consultes del centre d’urgències d’atenció primària (CUAP) del Güell.

A Girona, l’equip de govern, de Junts i ERC, treballa en una modificació del pla general per cedir els terrenys a la Generalitat per al futur Trueta. En el ple del dia 14, es va iniciar la tramitació que ha inclòs un procés de consulta prèvia perquè la ciutadania valori els quatre hipotètics emplaçaments de la part gironina de l’hospital i campus de Salut.

LES XIFRES

1.462
és el sostre total del futur CAP de Taialà, que proposa l’Ajuntament en un espai del carrer Joan Salvat i Papasseit.
2.048
és el sostre total del futur CAP de l’Eixample, entre la biblioteca Carles Rahola i les antigues casernes.

Els terrenys de Taialà estan a punt

Actualment al barri de Taialà l’edifici del centre d’atenció primària Dr. Joan Vilaplana és alhora la seu del casal d’avis. Això en el futur podria canviar si es concreta la voluntat de CatSalut de fer un nou equipament sanitari en lloc d’ampliar l’actual. L’Ajuntament ha proposat a la Generalitat que el futur equipament es faci en un espai que ara és asfaltat i fa d’aparcament, al carrer Joan Salvat i Papasseit. Hi hauria un sostre total edificat de 1.462,47 m² i l’edifici seria de planta baixa i dos pisos, igual que el centre del barri de l’Eixample.

Alliberar l’atenció primària del carrer Modeguera Gran permetria que l’actual edifici pogués ser la seu del futur menjador social per a la gent gran, que l’Ajuntament té previst en el barri i que va anunciar l’octubre del 2021.

Marta Madrenas afirma que el consistori té un “informe favorable” de la Generalitat. Recorda que els avis i àvies havien reclamat més espai tenint en compte que coincideixen en el mateix edifici, de dues plantes, amb els pacients que hi van de visita.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES