Salut

Vaga de metges el 25 i 26 de gener

El sindicat majoritari del sector fa una crida als facultatius perquè “encapçalin una mobilització històrica”

“No podem més, ho hem donat tot i no hem rebut res”, asseguren

Les infermeres amenacen en aguditzar el conflicte

Metges de Catalunya, sindicat majoritari del personal mèdic, ha anunciat la convocatòria d’una vaga de facultatius per als dies 25 i 26 de gener per reclamar millores en el sector. Consideren que la situació és “insostenible” per la “sobrecàrrega assistencial, la falta de metges i la precarietat de les condicions laborals dels professionals”. “No podem més, ho hem donat tot i no hem rebut res”, ha destacat aquest dilluns en roda de premsa el president del sindicat, Jordi Cruz.

Per tot plegat, l’organització fa una crida a la participació dels facultatius perquè “encapçalin una mobilització històrica” per reconstruir el sistema.

La crida de vaga va dirigida als 25.000 metges que el sindicat calcula que treballen al sistema sanitari públic de Catalunya, en tots els àmbits assistencials. El secretari general del sindicat, Xavier Lleonart, ha avançat que la vaga es podria allargar si no s’assoleix un “pacte satisfactori per a tots els metges”. De fet, Lleonart ha remarcat que han decidit fixar la vaga a dos mesos vista per donar “un ampli termini per a la negociació” amb el Departament del Salut. “Tornem a estendre la mà, per última vegada”, ha destacat el sindicalista, que ha assegurat que, des que MC va presentar el 17 de novembre passat al Parlament 54.344 signatures de ciutadans demanant millores per a la sanitat, el Departament de Salut encara no ha fet cap moviment.

De fet, Lleonart ha avisat que per replantejar-se la desconvocatòria de la vaga, el Departament de Salut hauria d’oferir “mesures contundents i millores substancials amb un calendari d’aplicació negociat”.I ha avisat que no n’hi ha prou només amb anunciar mil milions d’euros addicionals als pressupostos del 2023, si aquests s’aproven, tal com va fer al Parlament el passat 17 de novembre el conseller de Salut, Manel Balcells. “Mil milions, però per a què? No ens val si això després no serveix per millorar les condicions dels sanitaris”, ha subratllat Lleonart.

Falta de professionals

La falta de professionals és un dels problemes més greus del sistema. El sindicat calcula, d’acord amb estudis de demografia mèdica, que en els propers deu anys es jubilaran uns 9.000 facultatius a Catalunya. El sindicat també adverteix que hi ha professionals que marxen a altres països, on els ofereixen millors condicions, i altres que estan abandonant la professió.

Per al sindicat, la situació és insostenible després de les retallades de fa deu anys, la pandèmia de la covid-19 i aquesta etapa de recuperació. El sindicat també anuncia la vaga mentre s’estan negociant els convenis del Sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (Siscat) i el de l’Institut Català de la Salut (ICS) des de fa mesos i sense propostes concretes, segons Metges de Catalunya.

Les peticions

El sindicat demana, en primer lloc, contractar més metges per al sistema públic de salut. Així, veu necessari planificar les necessitats de facultatius a curt, mitjà i llarg termini en funció de les jubilacions previstes en els propers anys, el dèficit en algunes especialitats i les hores extra de treball que han de fer els professionals per suplir la falta de personal.

Metges de Catalunya vol que s’aproximi la mitjana retributiva dels metges a Catalunya -de 55.000 a 70.000 euros a l’any sense guàrdies- a la dels països més propers. Segons dades facilitades pel sindicat, a França la mitjana és de 88.000 euros; a Alemanya, de 165.000 i a Bèlgica, de 152.000. Així, demana un increment retributiu lineal de 10.000 euros l’any per al personal facultatiu adjunt; de 7.000 per als metges residents (MIR) i de 5.000 vinculat a diferents complements.

Una altra reivindicació del sindicat és instaurar la jornada de 35 hores setmanals i que es respectin els descansos mínims per reduir l’esgotament dels professionals. També demana estudis de càrregues laborals cada dos anys, diferenciats per especialitats i centres de treball, per planificar les plantilles de forma adequada.

Metges de Catalunya reclama “dignificar” les consultes per assegurar la qualitat assistencial, amb agendes “raonables”, ja que ara poden arribar a tenir entre 50, 60 i 70 visites al dia, 10 en una hora.

També exigeix desvincular la formació dels metges de la indústria farmacèutica i garantir-ne l’actualització, amb un terç de la jornada laboral destinada a la formació, docència i recerca. L’última demanda que posen sobre la taula és eradicar la precarietat i que el sistema sigui capaç de retenir talent.

Infermeres

El conflicte a la sanitat pot ser general perquè el sindicat d’infermeria SATSE ha advertit avui al conseller de Salut, Manel Balcells, que si les negociacions dels convenis de la sanitat no prosperen també es mobilitzaran.

Des del sindicat SATSE, es considera que les dues taules de negociació que estan en marxa es troben en “una setmana clau” en la qual el sindicat espera que el departament de Salut posi sobre la taula el compromís del conseller expressat en declaracions públiques que millorarà les condicions del personal sanitari.

“L’expectativa hi és, però si no es compleix en les properes propostes, la infermeria es mobilitzarà”, ha avisat SATSE. “Ens posarem en peus de guerra, és el nostre moment”, s’ha advertit des del sindicat



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona