Salut

Catalunya torna al nivell rècord de trasplantaments

Els dos anys de pandèmia van estroncar el creixement constant des del 2013

Primeres donacions per eutanàsies

El sistema de donacions i trasplantaments de Catalunya ha superat el sotrac de la pandèmia i ha tornat a situar-se en nivells de rècord. El 2022 els hospitals catalans van fer 1.346 intervencions: un 27% més que l’any anterior i un 4% més que el 2019, que era la millor xifra d’una progressió a l’alça iniciada el 2013 i només estroncada per la covid.

El director de l’Organització Catalana de Trasplantaments, Jaume Tort, defensa que són xifres “estratosfèriques” que mostren el nivell de maduresa i organització del sistema. De fet, amb una mitjana de 3,7 trasplantaments diaris als centres catalans, el país té una taxa de 173 trasplantaments per milió de persones. Segons Tort, es podria tractar de la ràtio més alta del món, però és conscient que fa de mal confirmar, atès que cada sistema de salut té les singularitats pròpies i costa comparar-los.

Per tipus d’òrgan, l’augment ha estat generalitzat (tret dels cardíacs, que es mantenen) i oscil·la entre el 26% dels de pulmó i el 32% dels de pàncrees. En termes absoluts, però, els més habituals continuen sent els renals, que ja s’acosten al miler gràcies a les donacions en viu i a fórmules d’èxit com els trasplantaments encreuats, en els quals dues o més parelles donant-receptor incompatibles intercanvien els òrgans entre elles per tal d’aconseguir la compatibilitat.

La donació d’òrgans en morir va créixer un 24% el 2022, però no arriba a les xifres del 2019. I això que enguany per primera vegada s’hi han afegit donants que havien demanat l’eutanàsia. Gràcies a 15 persones en aquesta situació que van voler ser donants (més d’un 10% del total) es van aconseguir 56 òrgans. “Aquests donants ens traslladen que la vida els donat molt males cartes i esperen poder donar-ne de millors a altres persones”, explica la doctora Teresa Pont, directora de programes de donació i trasplantaments de Vall d’Hebron. Aquest és l’hospital català amb més trasplantaments fets l’any passat, un total de 363.

Un any més, la tècnica d’aprofitar un mateix fetge per a un trasplantament a un adult i a un infant ha evitat que calguin donants en viu d’aquests òrgans i ha ajudat a reduir les llistes d’espera.

LA XIFRA

1.192
persones
estan en llista d’espera per a la donació d’algun òrgan, més d’un miler de les quals esperen un ronyó.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró