Salut

ciència

Una dona es cura del VIH amb un trasplantament de cèl·lules mare de cordó umbilical

La pacient es va sotmetre al procediment perquè també patia leucèmia

Tres persones més amb càncer de sang ja havien estat donat per curades del virus, però és el primer cas en què s’utilitzen cèl·lules cordó umbilical

El virus de la immunodeficiència humana (VIH) ha remès del tot en una dona dels Estats Units a qui van trasplantar cèl·lules mare de cordó umbilical, segons un estudi de les Universitat de Califòrnia i la John Hopkins publicat aquest dijous a la revista Cell .

L’anomenada pacient de Nova York es va sotmetre a la intervenció el 2017 perquè, a més del VIH, tenia una leucèmia. Els metges li van infondre cèl·lules amb la proteïna CCR5-delta32, una mutació natural que evita que el virus infecti l’organisme.

Tres persones més amb càncer de sang ja s’havien donat per curades abans del VIH amb cèl·lules mare d’adults a Berlín, Londres i Düsseldorf. En el cas de la pacient de Nova York, la seva condició de persona “racialment mixta” feia gairebé impossible trobar un donant compatible i es va optar per barrejar sang de cordó umbilical amb cèl·lules mare d’un familiar adult.

A més de curar-li la leucèmia, trenta-set mesos després del trasplantament la pacient va poder deixar de prendre la medicació antivírica contra el VIH i la remissió ja fa més de quatre anys que es manté.

L’equip considera que el tractament ha donat “resultats satisfactoris a llarg termini” i confirma que la utilització de sang de cordó umbilical augmenten la possibilitat de curar el VIH “en persones de tots els orígens racials”.

Yvonne Bryson (UCLA), codirectora de l’estudi, recorda que és “extremadament rar que persones de color o raça diversa trobin un adult donant no emparentat prou compatible”.

Només l’1 % de les persones de pell blanca són homozigòtiques per a la mutació CCR5-delta32 i encara és més escassa en altres poblacions. Això limita la possibilitat de trasplantar-les a pacients de color, ja que els trasplantaments de cèl·lules mare requereixen una gran compatibilitat entre donant i receptor.

Les cèl·lules mare de cordó umbilical amplien “les oportunitats perquè les persones d’ascendència diversa que conviuen amb el VIH i requereixen un trasplantament per altres malalties assoleixin la cura”, explica Bryson.

La també codirectora de l’estudi Deborah Persaud, de la Universitat John Hopkins, destaca que “els trasplantaments de cèl·lules mare amb CCR5-delta32 ofereixen una cura dos per un per a les persones que tenen el VIH i càncers de sang”.

Però en ser un procediment molt invasiu, només està indicat per a pacients que necessiten un trasplantament per altres raons, i no per curar el VIH de manera aïllada, ja que és una malaltia que es pot tractar amb medicació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona
cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic
Iran

La Policia de la Moral torna a detenir dones per no portar el vel islàmic

Barcelona