Salut

Banc de cèl·lules immunitàries per atacar les del càncer

El CSIC, el Banc de Sang i Teixits i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge firmen un acord per obtenir-les amb una modificació genètica de les extretes de la sang del cordó umbilical ical

El Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), el Banc de Sang i Teixits (BST) de Catalunya y el Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (Idibell) crearan un banc de cèl·lules mare modificades genèticament per reconèixer i atacar cèl·lules tumorals amb l’objectiu de comprovar si es podrien aplicar per millorar els tractaments d’immunoteràpia.

Les teràpies amb cèl·lules modificades genèticament és un àmbit en constant creixement en la investigació contra el càncer i una de les més avançades són les conegudes com a CAR-T, acrònim en anglès de cèl·lules T, que són claus en el sistema immunitari i que estan dotades de receptors quimèrics d’antígens. Aquesta teràpia consisteix a extreure sang del malalt, separar les cèl·lules T i modificar-les genèticament per introduir-les després en el mateix pacient perquè identifiquin i ataquin les cèl·lules cancerígenes.

Aquest altre projecte pilota sobre un altre tipus de cèl·lules, les immunitàries NK (Natural Killer), que s’obtenen a partir de cèl·lules mare de la sang del cordó umbilical. La diferència principal consisteix que les cèl·lules NK són més fàcils de produir a gran escala a partir de cèl·lules mare, a diferència de les cèl·lules T.

L’acord subscrit entre les tres entitats cerca crear un banc de cèl·lules NK modificades genèticament, perquè continguin una bateria de gens antitumorals, inclosos els receptors CAR19 o CAR19/20. Aquests últims són modificacions genètiques que permeten a les cèl·lules immunitàries identificar i atacar específicament la leucèmia limfoblàstica aguda i el limfoma de cèl·lules B.

L’objectiu és emmagatzemar aquestes cèl·lules en bancs cel·lulars i tenir-les disponibles per aplicar-les immediatament en tractaments d’immunoteràpies contra el càncer.

A diferència del CAR-T, en què es treballa sobre les cèl·lules del mateix pacient, les cèl·lules mare que s’utilitzaran per a aquest projecte i les NK derivades seran de donants compatibles amb un elevat percentatge de la població europea

La investigació, de caràcter preliminar i exploratori, tracta de comprovar la viabilitat i l’efectivitat al laboratori d’aquesta nova estratègia i si pot millorar els tractaments d’immunoteràpia cel·lular que ja s’apliquen, com els CAR-T.

El CSIC aportarà dues tecnologies patentades i desenvolupades al Centre de Recerca Biològica Margarita Salas (CIB-CSIC) a Madrid per l’equip de l’investigador Daniel Bachiller, que permeten introduir la modificació genètica a les cèl·lules immunitàries per fer-les capaces de reconèixer i atacar les cèl·lules tumorals. “Creiem que el nostre desenvolupament permetrà produir cèl·lules del sistema immunitari dissenyades per atacar dianes terapèutiques específiques d’una manera molt més ràpida, eficaç i barata que les tecnologies que s’estan provant actualment”, ha augurat Bachiller.

El BST proveirà les cèl·lules mare pluripotents induïdes procedents de sang de cordó umbilical i produirà les cèl·lules NK a partir d’elles, mentre que l’Idibell, el grup de recera del qual també està adscrit a l’Institut Català d’Oncologia (ICO), aportarà els models per a la validació in vitro i in vivo de les noves teràpies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

equipaments

Els veïns d’Alpens voten a favor de fer la piscina municipal

ALPENS

Vilafant rep Rafael Sala, el soldat republicà afusellat i trobat a Paterna

VILAFANT

Reclamen una actuació urgent per l’antiga Ràdio Liberty

PALS
SOCIETAT

Llançament de petits satèl·lits des de l’aeroport de Lleida-Alguaire

ALGUAIRE
Girona / salt

La Generalitat blindarà dimecres 25 milions per al Campus de Salut del Trueta

SALT / GIRONA
medi ambient

Mascort descarta refer el decret de piscines tot i el rebuig de l’oposició

barcelona
medi ambient

La Paeria avança la campanya de control de mosquits a Lleida

LLEIDA
municipal

Reus distingeix Carme Saldaña i la Confraria Jesús de l’Amargura

REUS
medi ambient

Solsona consumeix massa aigua i també tanca dutxes esportives

SOLSONA