Salut

salut

Augmenten un 45% les agressions als metges i sanitaris del Baix Empordà

Els Serveis de Salut del Baix Empordà recuperen l’activitat assistencial a nivells prepandèmics

Les agressions a metges i sanitaris de l’hospital de Palamós i els CAP del Baix Empordà han crescut fins a un 45% durant el 2022. Aquesta és una de les dades més rellevants que recull la Memòria dels Serveis de Salut Integrats Baix Empordà 2022 que s’ha presentat aquest matí, on s’ha explicat tota l’activitat realitza durant aquest període. En aquest sentit, els Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà (SSIBE) han registrades 67 agressions al llarg de l’any. La majoria són verbals, però hi ha 27 casos que han acabat amb agressió física. La directora de Recursos Humans del SSIBE, Mariona Casanovas, explica que la pandèmia també ha comportat que “el llindar de tolerància” dels pacients sigui més baix, i que una espera massa llarga pugui derivar “en una escridassada”, informa l’ACN.

La memòria també destaca que ha estat un any de recuperació, de començar a deixar enrere la COVID19 i recuperar l’activitat assistencial. Així, a nivell assistencial, l’activitat en general s’ha situat als mateixos nivells del 2019, el darrer any prepandèmia. A nivell hospitalari, destaquen l’increment de les altes hospitalàries, de les consultes externes i de les intervencions quirúrgiques que han permès reduir les llistes d’espera.

En total, al llarg de l’any des dels quiròfans es van fer 6.284 intervencions. D’aquestes, en 2.568 els pacients van necessitar haver d’ingressar, i la resta van ser ambulatòries. La directora assistencial del SSIBE, Anna Ribera, explica que després de la covid, “i com que érem conscients de tot el retard que hi havia acumulat”, es va demanar als professionals que fessin “un esforç” per poder-se posar al dia.

Ribera també subratlla que, pel que fa a aquest 2023, els esforços se centraran a abaixar la llista d’espera de consultes externes. I això, en paral·lel, també suposarà haver d’incrementar “les proves diagnòstiques i les intervencions quirúrgiques”. En aquest cas, a les especialitats on caldrà incidir més seran les de dermatologia, traumatologia, rehabilitació i cirurgia. “El que hem demanat als professionals és que facin més primeres visites i que també intentin ser el més resolutius possible”, concreta Ribera.

A nivell de personal, es continua reforçant la plantilla, que ja arriba a 1.498 persones, un 1,5% més respecte el 2021. Destaca l’augment del personal amb contracte fix fins al 81%, que suposa un 5% més que l’any anterior. Amb una mitjana de 45 anys, la plantilla dels SSIBE és altament feminitzada, ja que un 78% de l’equip són dones.

Nou consultori

Pel que fa als espais, s’ha inaugurat el nou consistori a Verges. La nova ubicació disposa d’un aparcament al davant que millora l’accessibilitat de les persones usuàries. Alhora el centre disposa d’un espai més ampli i adaptat a les necessitats de la població.

Cap al nou hospital

L’any passat, el pressupost del SSIBE va ser de 98,6 milions d’euros (MEUR). Gran part dels quals, procedents del Servei Català de la Salut (CatSalut). La seva codirectora general i gerent, Montse Garcia, explica que els comptes estan sanejats i que s’ha pagat el 100% de la retribució variable per objectius, però tampoc amaga que aquest 2023 vindrà marcat per “l’austeritat” (en part, arran de la inflació).

Garcia també avança que ja s’està començant a treballar amb nou hospital de Palamós, que ha de ser una realitat el 2035. Durant el proper any i mig, s’anirà treballant el pla funcional que servirà de guia per saber com ha de ser el centre, en paral·lel a què l’Ajuntament de Palamós, per la seva banda, faci la reserva dels terrenys al costat de la C-31 on s’haurà d’aixecar el nou hospital.

Nou pla estratègic

A nivell institucional, s’ha aprovat un nou Pla Estratègic per al període 2022-2025 que ha de servir com a full de ruta de la institució en els propers anys. Per això s’ha marcat quatre línies com són l’atenció centrada en la persona; els i les professionals i l’equip; equipaments, espai i innovació; i la responsabilitat social institucional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona