Salut

Experts alerten de l’increment de patologies per la contaminació

Metges de Vall d’Hebron proposen recollir els nivells d’exposició a la pol·lució a la història clínica dels pacients

El president de la Comissió de Salut i Medi Ambient de Vall d’Hebron, Jordi Bañeras, va liderar un estudi fa uns anys que va demostrar que els dies de més contaminació es produeixen més atacs de cor greus. “La relació és clara”, recorda a l’ACN amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, demà dilluns. La investigadora Maria Jesús Cruz també adverteix d’un increment de malalties respiratòries i dels seus símptomes, com l’asma, així com altres patologies. “No cal més evidència per demostrar que la contaminació és perjudicial, el que cal és prendre mesures”, diu Bañeras, que proposa incorporar una assignatura de salut i medi ambient a les carreres sanitàries i recollir l’exposició a la contaminació a les històries clíniques dels pacients.

El doctor Bañeras, adjunt del Servei de Cardiologia de Vall d’Hebron, alerta que no s’està tractant la contaminació com un factor de risc de moltes malalties i ho compara amb la percepció que la societat tenia del tabac fa 50 anys, quan el consum no semblava nociu i ara, en canvi, ningú ho qüestiona. “Estem una mica en aquesta fase. Creu-te que la contaminació és dolenta”, interpel·la la societat aquest cardiòleg, que afegeix: “Tenim prou evidència, ara falta integrar-la”.

La doctora Maria Jesús Cruz, cocap del grup de Recerca en Pneumologia del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), també deixa clara aquesta relació de la contaminació i la salut: “Absolutament. Hi ha evidència científica que estar en un ambient contaminat incrementa el risc de malalties i també els seus símptomes”. La doctora Cruz adverteix que el risc de la contaminació és “molt evident” en els infants, ja que el seu cos està en ple desenvolupament, i també hi són especialment vulnerables les embarassades i les persones grans.

Amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, el 5 de juny, Vall d’Hebron ha muntat al vestíbul de l’hospital general un panell informatiu, on indica diverses malalties o afectacions en la salut en què la contaminació és un factor de risc.

La llista és llarga: depressió, accidents cardiovasculars, infart de miocardi, arrítmia, malalties autoimmunitàries, càncer de pulmó, infeccions respiratòries, malaltia pulmonar obstructiva crònica, asma, dèficits olfactius, síndrome metabòlica i diabetis, malaltia inflamatòria intestinal, hipertensió arterial, osteoporosi, fertilitat reduïda, arteriopatia perifèrica i rebuig als trasplantaments. En les embarassades, la contaminació incrementa el risc de preeclàmpsia, de part prematur del nadó, pes baix en néixer i malformacions congènites.

La Comissió de Salut i Medi Ambient de Vall d’Hebron treballa per portar l’evidència científica a la pràctica, al dia a dia. Un dels seus reptes és conscienciar població i sanitaris i, amb aquest objectiu, Bañeras subratlla la necessitat que els currículums dels estudis de l’àmbit de la salut incloguin una assignatura centrada en el medi ambient i els efectes que té sobre la població. “Com a sanitaris, si estem fent el millor per a la vida i salut de la població, la contaminació és un factor implicat i, per tant, hem d’estar-ne informats i tenir eines per donar recomanacions específiques”, assegura aquest cardiòleg. En aquest sentit, aposta per la creació d’unitats dins els hospitals formades per altres professionals de l’àmbit, com ambientòlegs o biòlegs.

Un altre repte és aconseguir que la contaminació es vegi com un factor de risc de malalties. El tercer objectiu de la comissió és donar indicacions per ajudar la població i, en aquest sentit també, assessorar els polítics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT FELIU DE GUÍXOLS

El ple aprova el projecte del futur museu Carmen Thyssen guixolenc

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA