Salut

SOCIETAT

Crida a participar en les anàlisis de sang

Marc Garcia, alcalde Sant Julià del Llor i Bonmatí, va fer un crida ahir perquè les famílies de Bonmatí amb menors d’entre 0 i 14 anys participin en les anàlisis de sang que hauran de detectar si hi ha presència de plom en els seus organismes. Per Garcia, és “molt important” que el control tingui un seguiment massiu per poder determinar si existeixen riscos per a la població. Les proves es faran entre el dilluns 12 i el dijous 15 de juny al CAP d’Anglès, entres les tres i les set de la tarda. Amb aquesta acció, el Departament de Salut vol donar resposta a la preocupació dels veïns de Bonmatí per la presència a tocar del nucli urbà d’Exide, una indústria dedicada al reciclatge de bateries.

El batlle del municipi va agrair a Salut haver estat dels pocs organismes amb “sensibilitat” per atendre les demandes del veïns, però es va mostrar crític amb l’administració perquè assegura que a Bonmatí se senten “indefensos”. “Al centre de Girona aquesta indústria no hi seria, però en un poble de 1.300 habitants tot s’hi val. Aquesta és la crua realitat, i nosaltres no tenim prou recursos per fer-hi front.” Segons l’alcalde, existeix un informe “molt preocupant” de l’empresa de l’any 2015 a partir del qual l’Agència Catalana de Residus va instar la indústria a recobrir el terra amb una capa de 20 centímetres de formigó per evitar la transmissió de contaminants al subsòl, però els contaminants “ja són a sota d’aquesta capa”, avisa l’alcalde. El consistori també ha fet els seus propis estudis, que han detectat alguns punts “una mica elevats” de contaminació. Amb tot, l’alcalde espera que les analítiques surtin bé: “Si no, jo seré el primer de sortir a tallar les carreteres.”

Per la seva banda, la plataforma Bonmatí Prou Contaminació va explicar ahir que fa “vuit o deu anys” que demana que es facin aquestes analítiques: “Ens deien que no hi havia prou indicis que ho fessin necessari, però quan han vist que la preocupació dels veïns creixia s’hi han avingut”, va explicar Pere Bagué, membre de la plataforma. Segons Bagué, les úniques analítiques sistemàtiques entre els alumnes de l’escola es van fer el 2008 a instància del metge de família de la població: “Es van detectar com a mínim dos positius de plom en sang. Des de llavors no ens consta que se n’hagin tornat a fer.” La plataforma mostra també la seva preocupació perquè periòdicament s’ha autoritzat la indústria a ampliar el volum de residus i perquè alguns dies la fortor “metàl·lica” de l’aire obliga els veïns a tancar les finestres. “Hem demanat que s’analitzi l’aire que arriba a les cases, perquè ens consta que les partícules que genera l’empresa són molt perilloses, però Medi Ambient argumenta que ja es controla el que surt de les xemeneies”, assegura la plataforma.

Amb tot, Bagué es mostra satisfet que finalment es portin a terme les anàlisis entre els col·lectius més vulnerables, que també inclouen les dones embarassades: “Serà un indicador molt fiable del risc de contaminació que hi pugui haver per a les persones.” La plataforma també demana a la Generalitat que instal·li al municipi una estació de mesurament de partícules com la que hi havia hagut a l’escola fins al 2009: “Ara només es controla la presència de plom, però una estació com la que hi ha a Girona pot detectar més metalls pesants.”

El gerent de la regió sanitària, el doctor Miquel Carreras, va assegurar ahir que creu que les proves de plom en sang no donaran resultats “anòmals” i confia a tranquil·litzar els veïns. També va dir que fa temps que es monitora l’empresa i que s’han fet altres estudis que no han detectat “cap afectació clara”. Carreras va assegurar que Salut ha decidit tirar endavant aquest control per la “preocupació” al municipi que genera l’empresa. Els resultats de les anàlisis es coneixeran a principis de juliol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT FELIU DE GUÍXOLS

El ple aprova el projecte del futur museu Carmen Thyssen guixolenc

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA