Salut

La Fundació Salut Empordà estudia el grau de control dels pacients de la Unitat de Lípids

La investigació va resultar premiada amb la I Beca de Recerca convocada el 2022 per la FSE i ara ha sortit publicada a la revista de la ‘Sociedad Española de Arteriosclerosis’

L’Estudi observacional de pacients d’una Unitat de Lípids en tractament hipolipemiant per a prevenció primària i secundària: Estudi ULFI, elaborat per sis professionals de la Fundació Salut Empordà (FSE), ha permès avaluar 185 pacients adults en tractament hipolipemiant (per reduir els nivells de colesterol en sang), atesos a la Unitat de Lípids de l’Hospital de Figueres, segons manifesta l’entitat a través d’un comunicat. La investigació buscava determinar si s’havien assolit els objectius lipídics, d’acord amb les directrius europees. I la conclusió ha estat que el control de la dislipèmia és acceptable, però encara hi ha un marge de millora, i que els tractaments hipolipemiants d’alta o extremadament alta intensitat poden contribuir a optimitzar els controls dels pacients amb major risc cardiovascular.

Així mateix, “el tractament hipolipemiant, com bé indica el seu nom, té l’objectiu de reduir els nivells de colesterol en sang. Es fa servir tant en prevenció primària, és a dir, en pacients sans que tenen un risc alt de patir un episodi cardiovascular, i en prevenció secundària, és a dir, en pacients que ja han patit un episodi cardiovascular” han explicat els autors de l’estudi, els quals treballen ara en una línia de recerca que els ha de permetre conèixer quins factors han influït en els resultats obtinguts i com es poden millorar.

L’estudi va resultar premiat amb la I Beca de Recerca, convocada el 2022 per la Fundació Salut Empordà i dotada amb 2.000 euros. Aquesta beca està adreçada als professionals que treballen a la FSE amb els objectius d’incentivar l’activitat investigadora i fer un reconeixement als investigadors implicats.

Per la seva banda, els professionals que firmen aquest treball són: el metge i la infermera responsable de la Unitat de Lípids de l’Hospital de Figueres, Àlex Vila i Sara López; els metges residents de Medicina Interna Estel Pons, Patricia Trinidad García i Daniel Vidal, i el cap d’estudis de la FSE, Armand Grau. La revista Clínica e Investigación en Arteriosclerosis, de la Sociedad Española de Arteriosclerosis, ha publicat un article d’aquesta investigació.

Projecte ITU-zero

El jurat de la I Beca de Recerca de la FSE també va distingir, amb la concessió d’un accèssit dotat de 1.000 euros, l’Estudi de la implantació del projecte ITU-zero, de la infermera del servei d’Hospitalització Mèdica de l’Hospital de Figueres Maria Dolors Vilardell com a investigadora principal. En una primera fase d’aquesta investigació, s’ha avaluat l’efectivitat de la implantació d’aquest projecte a la planta d’Hospitalització Mèdica, amb l’objectiu de prevenir infeccions urinàries causades pel sondatge vesical. En l’estudi, s’han inclòs tots els pacients ingressats que van requerir la inserció d’un catèter uretral. En total, van ser 46 casos, amb una mitjana d’edat de 80,8 anys, dels quals només un va presentar clínica ITU (Infecció del Tracte Urinari). Les dades s’han analitzat de forma anònima i d’acord amb el protocol d’intervenció aprovat pel Comitè d’ètica de referència.

Maria Dolors Vilardell ha explicat que “després d’aquesta primera fase, cal continuar l’estudi per aconseguir aportar evidència en la reducció de la taxa d’ITU. Com a conclusió, cal dir que la implantació de nous protocols ha permès millorar l’assistència i la qualitat en l’atenció a les persones, reduint les complicacions associades a l’hospitalització, entre les quals es troba la ITU”.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Continuarà el temps inestable

Barcelona
cop28

La COP28 aprova un fons de pèrdues i danys

barcelona

Els Mossos desallotgen les cases de La Ruïna i El Kubo

barcelona
Societat

Els cavalls amics

BARCELONA
CULTURA

A reveure, amic Joan B. Culla

SOCIETAT

Preparatius per activar dos pous d’aigua a Salt per l’estat d’emergència per sequera

salt
Barcelona

El Port de Barcelona i Seat fan una aposta per l’energia solar

Barcelona
SOCIETAT

Les campanades de Cap d’Any a Girona, amb altaveus

GIRONA

FAADA critica l’arxiu de l’expedient sancionador a la UdG per la gallina trobada en zona militar a Sant Climent Sescebes

sant climent sescebes