Salut

Salut rectifica i les Garrigues tindrà servei de radiologia

El departament cedeix i adquirirà un aparell de raigs X per al CAP de les Borges Blanques, que funcionarà alguns dies a la setmana

En les últimes setmanes s’havia intensificat la demanda, que demà es vota en comissió al Parlament

La comarca de les Garrigues disposarà d’un servei de radiologia propi. Així ho han confirmat a El Punt Avui fonts oficials del Departament de Salut, que rectifica així la seva posició després que en les últimes setmanes s’hagi intensificat des del territori aquesta reclamació, que de fet va arrencar ja el 2010. “El CAP de les Borges Blanques disposarà pròximament de servei de radiologia; concretament es dotarà el centre d’un aparell de raigs X”, han explicat les mateixes fonts, que admeten que s’ha pres la decisió d’incorporar-lo en haver comprovat la demanda ciutadana i “amb l’objectiu d’atansar el servei a la ciutadania”. Això sí, avisen que l’aparell no oferirà atenció urgent, i només funcionarà en exploracions programades i “dos o tres dies a la setmana”.

L’anunci de Salut, que el conseller Manel Balcells ja va deixar caure divendres passat en privat durant una visita a Lleida, arriba després que el 18 de novembre unes 200 persones es concentressin davant del CAP de les Borges per exigir que s’hi implantés aquest servei. “La manca de serveis bàsics perjudica una població que està envellida i contribueix al despoblament”, denunciava aquell dia el president del Consell Comarcal de les Garrigues, Antoni Villas, que instava el govern a “avaluar la repercussió” de les seves decisions al territori. “Ens mereixem una comarca amb els mateixos drets que qualsevol altra que es troba al centre del país”, exigia també la regidora de Salut, Ivette Macià. I és que fins ara el departament havia descartat l’aparell al·legant que les 5.000 radiografies que es preveuen fer a l’any en aquesta àrea bàsica no justificaven la necessitat de la inversió. De fet, en una resposta per escrit l’estiu del 2021, Salut va recordar que per garantir “l’eficiència i rendibilitat” del servei de radiologia, l’activitat hauria de ser d’uns 10.000 estudis l’any, i la població de les Garrigues, d’uns 19.000 habitants, feia preveure que no s’hi apropés prou. “El departament diu que no hi ha prou demanda, però és que 10.000 radiografies l’any no es fan enlloc fora de l’àrea de Barcelona”, es queixava dijous passat a El Punt Avui el diputat de Junts expert en salut i alcalde de la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega.

Fàbrega, amb altres diputats de la majoria de grups, es va reunir aquell dia al Parlament amb una representació d’alcaldes i càrrecs locals de les Garrigues, encapçalats pel mateix Villas i l’alcalde de les Borges Blanques, Josep Farran, que els van traslladar la reivindicació de primera mà i van demanar un suport general que en acabar la trobada ja es mostraven optimistes d’haver obtingut. “Ara els que necessiten una radiografia han d’anar a Mollerussa o directament a l’Arnau de Vilanova de Lleida, i el CAP de les Borges perd credibilitat”, lamentava a aquest diari l’alcalde de Bellaguarda, Olegari Alberich, que recordava que en els últims anys molts pobles de les Garrigues Altes ja han perdut el metge de capçalera. “Fa més de deu anys que ho reclamem, fins i tot hi ha un cartell al CAP que diu «servei de radiologia», però el servei no hi és”, reblava l’exalcaldessa de les Borges Blanques Núria Palau. L’alcaldessa de l’Albi i també diputada de Junts, Anna Feliu, recordava que àrees bàsiques de salut de població similar, com la de Montblanc, sí que disposen del servei algun dia a la setmana, gràcies a un contracte publicoprivat, i suggeria una solució similar, per exemple amb un tècnic itinerant. “Potser amb alguns matins n’hi hauria prou”, assenyalava respecte a una qüestió que creu que s’haurà d’incloure en el pròxim pressupost de la Generalitat. “Després perdem població i la gent se’n va a altres llocs”, insistia.

Precisament demà el Parlament ha de votar en la comissió de Salut una proposta de resolució presentada al setembre per la CUP que denuncia la situació i la posició fins ara de Salut, i exigeix al govern la instauració del servei i que es dugui a terme “immediatament” una reunió entre el Consell Comarcal, l’Ajuntament i la Generalitat. Tot i que s’hi ha mostrat d’acord, Junts hi ha presentat esmenes tècniques, mentre que ERC, en canvi, suavitza els termes de la inicial i parla d’“estudiar la idoneïtat” d’incorporar el servei, tenint en compte els treballs de planificació i estudis de viabilitat ja fets el 2007 i el disseny en curs del nou mapa sanitari, així com de “recuperar el diàleg” entre les institucions assenyalades per abordar aquesta situació. Ara tot indica que s’aprovarà el text inicial.

LA DATA

2007
La consellera de Salut, Marina Geli,
va anunciar que el CAP de les Borges Blanques tindria servei de radiologia.

Un equip comprat el 2010 que no va arribar

El conflicte té l’origen ja el 2007, quan la llavors consellera de Salut, Marina Geli, va anunciar que el nou CAP que es preveia a les Borges tindria servei de radiologia, compromís que va refermar el 2008 en presentar-se el projecte final. L’edifici es va inaugurar el 2010 i va incloure tots els serveis anunciats tret del de radiologia, que s’assenyalava que s’incorporaria el gener del 2011. De fet, el govern va adjudicar la compra d’un paquet d’equips de raigs X per a la presó de Puig de les Basses i els CAP de les Borges i Balaguer, per un total de 499.000 euros, però en plena època de retallades a la sanitat pública arran de la crisi, l’aparell ja no va arribar mai a les Garrigues.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat