Salut

salut

Vinils contra el suïcidi

Salut preveu instal·lar-los a 90 punts de Catalunya com a mesura de conscienciació i prevenció

Els episodis d’ideació suïcida van créixer un 16% en majors de 18 anys l’any passat

El suïcidi està considerat un gran problema de salut pública per l’OMS i l’any 2021 va representar la primera causa de mort entre els homes. de 25 a 44 anys. A Catalunya la taxa de suïcidis corresponent a l’any 2022 va ser de 9,2 persones per 100.000 habitants. Per això el departament de Salut va impulsar el mes de desembre la campanya No el deixis caure en el pou del suïcidi. En el marc d’aquesta campanya, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha presentat avui una nova acció de sensibilització que consisteix en la instal·lació de grans vinils en diferents punts de Catalunya amb missatges per conscienciar i prevenir el suïcidi. Són grans cercles negres enganxats en alguns espais de la via pública per simbolitzar el forat negre o pou en el qual es poden trobar persones amb conductes suïcides. Els cercles, en espais com la plaça Universitat de Barcelona, on Balcells ha presentat avui l’acció, contenen un missatge que anima a demanar ajuda si es coneix algú que és “a punt de caure” en “el pou del suïcidi” i insta a trucar al telèfon 061/Salut Respon. A Catalunya, els episodis d’ideació suïcida han crescut un 16% en majors de 18 anys durant el 2023 respecte al 2022, segons les dades provisionals del Codi Risc Suïcidi.

El conseller ha subratllat que “aquesta campanya incideix en l’entorn de les persones que tenen conducta d’ideació suïcida. Demanem a l’entorn que estengui la mà a les persones que estan en aquesta situació i, aquest estendre la mà és trucar al 061”.

Els vinils, de 260 cm de diàmetre, estaran presents en diferents ciutats del país durant un mes, tret d’algun punt que hi serà durant uns 15 dies. Amb aquestes instal·lacions, es vol conscienciar als familiars i a l’entorn, d’especialment d’homes de més de 50 anys, perquè no banalitzin situacions de risc, i acompanyin i ajudin la persona susceptible de desenvolupar una conducta suïcida.

Segons les dades provisionals del Codi Risc Suïcidi, l’any passat es van identificar 1.904 episodis l’any 2023 en homes d’entre 26 i 64 anys, considerant ideacions i temptatives ateses en el marc del Codi Risc Suïcidi. Aquesta actuació representa una taxa crua de 116 episodis per cada 100.000 habitants. És un 10% més, respecte l’any anterior. Aquest grup poblacional representa un 9% del total d’episodis registrats al Codi Risc Suïcidi.

Pel que fa a les taxes de mortalitat per suïcidi, aquestes han oscil·lat entre 7.9 i 9.2 del 2011 al 2022 inclòs. Segons l’Instituto Nacional de Estadística, l’any 2022 s’han notificat 614 defuncions per suïcidi i autolesió en població resident a Catalunya, el que suposa una taxa estandarditzada de 9,2 persones per cada 100.000 habitants. L’any 2022 es va produir un increment 5% de la taxa estandarditzada per 100.000 habitants.

Més de 21.000 consultes al 061

D’altra banda, el 20 de juny de 2022 el Departament de Salut va posar en marxa la Taula de Prevenció del Suïcidi a través del telèfon 061/Salut Respon, del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). Des d’aleshores i fins el desembre de 2023, ha rebut un total de 21.392 consultes. La franja d’edat que més ha utilitzar aquest servei són persones d’entre 41 i 65 anys, seguides de les de 26 a 40 anys, i les de 18 a 25 anys.

Els professionals especialistes de psiquiatria, psicologia i infermeria d’aquesta Taula han activat el recurs de l’ambulància i d’altres cossos d’emergències quan ha estat necessari per risc imminent de suïcidi i, en d’altres casos, s’ha facilitat la continuïtat assistencial amb la vinculació a la xarxa de salut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins