Salut

Vall d’Hebron ja pot operar lesions medul·lars agudes els 365 dies de l’any

Les atencions en cap de setmana, quan hi ha un terç dels accidents, són primordials per minimitzar el dany neurològic

Les persones que pateixen una lesió medul·lar aguda traumàtica a Catalunya o a Andorra són derivades pel Sistema d’Emergències Mèdiques (o pel seu equivalent andorrà) a l’Hospital Vall d’Hebron, el centre de referència per tractar aquests casos desl del 2016. Ara fa poc, l’hospital ha fet un pas endavant cap a l’excel·lència en convertir-se en el primer de l’estat preparat tots els dies de l’any per operar aquests pacients amb lesions medul·lars per traumatismes greus amb un equip altament especializat.

D’aquesta manera es garanteix la cirurgia en les 24 hores següents a l’accident. I l’agilitat en la intervenció no és un aspecte menor: “Al contrari, és summament important. Quan més triguis a deixar la columna descomprimida o en situació estable, més dificultes la recuperació neurològica. Es tracta de fer-ho ràpid, però sense precipitar-se”, explica el doctor Ferran Pellisé, cap de la unitat que s’encarrega de les cirurgies de columna vertebral de Vall d’Hebron.

Que hi hagi sempre un equip de guàrdia per atendre casos en cap de setmana i festius és important, ja que un terç d’aquests pacients es concentren en aquests dies. L’equip, que s’ha presentat avui, es va posar en marxa l’octubre passat i, de mitjana, ja ha intervingut un cas cada cap de setmana.

“És una millora de tractament assistencial per a tot el país. De forma centralitzada, hi ha un equip multidisciplinari que, sigui el dia que sigui, atendrà les persones que pateixen una lesió medul·lar aguda”, es vanta el conseller de Salut, Manel Balcells.

Els equips de Vall d’Hebron s’han reorganitzat per cobrir els festius i caps de setmana entre set cirurgians de la Unitat Multidisciplinària de Cirurgia de Raquis, deu anestesiòlegs, tres neurofisiòlegs, sis torns de dues infermeres, una tècnica en cures auxiliars d’infermeria (TCAI) i zeladors. Aquesta atenció continuada, que es tradueix en un sistema de guàrdies localitzables, té un cost d’entre 200.000 i 250.000 euros l’any.

El cap de la Unitat Multidisciplinària de Cirurgia de Raquis, el doctor Pellisé, es refereix a aquestes intervencions com a una “coreografia” molt precisa dels professionals implicats, d’aquí la importància que estiguin altament especialitzats. En cas de fractures vertebrals amb desplaçament de peces que comprimeixen la medul·la, l’objectiu d’aquestes cirurgies és reduir la pressió i estabilitzar la columna vertebral del pacient per prevenir danys neurològics addicionals. Vall d’Hebron intervé cada any uns 90 pacients amb lesió medul·lar aguda, el 50% derivats per un accident de trànsit o durant una pràctica esportiva. L’altra meitat respon al perfil de persona gran que ha patit una caiguda.

Per fer estabilitzar aquestes lesions calen quiròfans híbrids equipats amb sistemes d’imatge de radiodiagnòstic que permeten veure en temps real el cos del pacient per dins sense moure’l de la taula d’operacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona