Salut

FIGUERES

Es duplica el nombre de diagnòstics d’AOS severa en sis anys a l’Alt Empordà

El nombre de prescripcions de l’aparell que utilitzen el pacients amb apnea obstructiva del son (CPAP) s’ha duplicat en sis anys a l’Alt Empordà. S’ha passat de poc més de 1.000 persones amb diagnòstic sever a gairebé els 2.000, segons els resultats del darrer anàlisi del projecte per a la detecció precoç de l’apnea obstructiva del son (SONAP).

El SONAP el desenvolupa la Unitat de Pneumologia de l’Hospital de Figueres des de l’any 2022, amb la col·laboració de les àrees bàsiques de salut de Figueres, Roses i l’Escala. L’anàlisi també destaca que des de març del 2023 a març del 2024 el nombre de proves de son realitzades a l’Hospital i a les ABS a persones amb sospita clínica s’ha incrementat de les 475 a les 660. D’aquest darrer total, un 65% ha tingut un diagnòstic sever o moderat.

Després d’aquest segon any d’experiència del SONAP, el projecte es millora i s’amplia per arribar a més població, amb la dotació d’un segon equip de diagnòstic del son a l’ABS de Figueres i amb la incorporació de l’ABS Vilafant a la iniciativa. També s’han reforçat els equips d’infermeria per controlar els pacients amb apnea obstructiva del son (AOS).

Aquesta patologia és crònica i representa el 40% de les derivacions que es fan des de l’atenció primària a la Unitat de Pneumologia de l’Hospital, la qual cosa situa aquesta malaltia com la causa més habitual de consulta a l’especialista. L’AOS té més prevalença en la població masculina. De les proves realitzades a l’Alt Empordà de març del 2023 a març del 2024, el 63% eren homes i el 37%, dones. La mitjana d’edat de les persones amb aquesta patologia a la comarca són 53,56 anys.

El cap clínic de la Unitat de Pneumologia de l’Hospital de Figueres, Carles Sabadell, destaca que el projecte SONAP ha permès reduir considerablement les llistes d’espera a l’atenció especialitzada per a aquest tipus de malaltia. “El fet que les proves del son es realitzin a l’atenció primària ha agilitzat el procés de diagnòstic i només es deriven a la Unitat de Pneumologia aquells casos de persones que presenten una AOS severa, els quals són tributaris a rebre el tractament amb CPAP. Amb tot, si es determina que el diagnòstic genera dubtes o és moderat, la valoració la fa virtualment la infermera de Pneumologia Lourdes Roca i, si el cas és lleu, el tractament i el seguiment el fa l’especialista del CAP”, ha explicat Carles Sabadell.

Un aparell d’ús domèstic per al diagnòstic

L’avantatge d’aquest projecte és que la prova diagnòstica se la pot realitzar el mateix pacient al seu domicili utilitzant un aparell d’ús domèstic (un polígraf respiratori), evitant haver-se de desplaçar-se a l’Hospital. El diagnòstic precoç d’apnea obstructiva del son comporta el tractament amb el CPAP, que és l’aparell, també d’ús domèstic, que el pneumòleg de l’Hospital de Figueres prescriu al pacient.

La població diana del projecte SONAP, és a dir, els pacients que es poden beneficiar d’aquest estudi, són aquells que acudeixen a la consulta d’atenció primària perquè tenen dificultats per dormir bé. Acostumen a ser persones que presenten hipersòmnia durant el dia, ronquen durant la nit i tenen tendència al sobrepès. Una persona amb apnea obstructiva del son corre el risc de patir arítmies cardíaques, hipertensió arterial i, en conseqüència, infarts de miocardi i ictus cerebrals. “L’única forma d’evitar aquesta malaltia és perdre pes i seguir uns hàbits de vida saludable. Un cop diagnosticat, però, el tractament més eficaç per evitar tots aquests problemes de salut no és altre que dormir amb la CPAP nocturna”, ha dit Carles Sabadell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva