Salut

SALUT

Un projecte promou la participació i l’autonomia dels adults amb autisme

El parc sanitari Sant Joan de Déu, a Sant Boi de Llobregat, ha iniciat un procés participatiu d’intervenció i acompanyament que definirà un nou model d’atenció a les persones adultes amb trastorn de l’espectre autista (TEA). El projecte PlaTEA neix el 2022 amb l’objectiu de millorar els processos de recerca de l’autonomia personal i l’enfortiment dels llaços socials dels seus protagonistes, així com per entendre i atendre les necessitats específiques que presenten en els diferents àmbits i etapes de la vida. Es tracta d’un model basat en la veu de la persona atesa i en eines de suport per a l’exercici de la seva autonomia. A més, PlaTEA ja ha començat a formar professionals de l’àmbit social i voluntariat d’atenció social i sanitària per incrementar les seves competències en l’atenció de persones adultes amb TEA.

Tal com recorden des del parc sanitari, els adults amb TEA i les seves famílies requereixen un acompanyament social adequat que afavoreixi la seva autonomia i els faciliti poder tenir un projecte de vida independent, a banda de garantir-los l’accessibilitat al conjunt de serveis de la xarxa d’atenció social i sanitària.

Materials propis

El projecte PlaTEA ha permès crear materials d’integració, en format de tallers didàctics, dirigits a persones adultes amb TEA que han rebut un diagnòstic nou i no tenen prou informació, amb dificultats per identificar trets de la condició d’autisme. Es tracta d’un material que té el valor afegit de la cocreació i validació per professionals i persones adultes amb TEA.

Així mateix, el projecte ha posat en funcionament diferents eines de suport per a l’exercici de l’autonomia i espais especialitzats d’acompanyament social i activitat comunitària que permetran el desenvolupament d’habilitats funcionals: tallers d’activitats socials, taller de cuina, d’oci i interessos concrets per explorar en grup, o vídeos en què s’explica com són algunes activitats quotidianes per treballar l’anticipació i reduir les situacions d’angoixa generades per la incertesa o la imprevisibilitat. En aquest sentit, ja s’han elaborat dues càpsules en col·laboració amb la plataforma AutisMIND, una en què s’explica què és i en què consisteix una visita mèdica, i una altra que exposa què és i com es viu una extracció de sang per a una prova analítica.

El projecte PlaTEA servirà també per a la creació d’un passaport social TEA, adreçat al conjunt del sistema d’atenció social i enfocat a millorar l’accessibilitat de les persones adultes amb TEA a la xarxa de serveis. Per fer-ho, el grup impulsor desenvolupa un treball de col·laboració amb entitats socials de persones amb autisme i les seves famílies. Un altre dels eixos que PlaTEA persegueix és incrementar la competència de la xarxa fomentant la formació específica als professionals socials per comprendre les necessitats dels adults amb TEA. En aquesta línia, ja s’han format professionals de la Fundació Tomàs Canet i un grup de voluntaris del parc sanitari Sant Joan de Déu, entre d’altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona
medi ambient

Reus intensifica les sancions per no llançar bé les escombraries

REUS
meteorologia

Més de 350 avisos per la pluja des de diumenge al vespre

BARCELONA
estats units

Almenys quatre morts per múltiples tornados a Oklahoma

barcelona
Societat

Mor Carles Busquets, reconegut fotògraf reusenc i expropietari de Niepce

societat

S’ensorra una part de l’edifici de l’Escola de Vela a causa del temporal

platja d’aro
llengua

Voluntariat per la llengua ha creat més de 178.000 parelles lingüístiques

barcelona
societat

Reus torna a homenatjar la rosa, el símbol de la ciutat

REUS
medi ambient

Identificats els autors de nou abocaments a Lleida

LLEIDA