Salut

Primeres intervencions robòtiques a adolescents amb cardiopaties congènites

El Clínic i Sant Joan de Déu s’alien per crear un centre que tracti aquestes afeccions al llarg de tota la vida del pacient

Un equip de cirurgians de l’Hospital Sant Joan de Déu ha operat per primera vegada a l’estat nens i adolescents amb cardiopaties congènites mitjançant tècniques de cirurgia robòtica. L’aplicació d’aquestes tècniques menys invasives ha aconseguit reduir el procés postoperatori i la recuperació dels pacients.

Una noia de 13 anys del País Basc amb una comunicació interauricular congènita i un defecte a la vàlvula mitral i un noi català de 15 anys que va patir una infecció en un cateterisme que li havien fet tres mesos abans són els primers pacients pediàtrics amb cardiopaties intervinguts mitjançant robots, un sistema que també redueix l’impacte estètic de les operacions en el cos.

Fins ara, els nens i joves afectats de cardiopaties congènites que havien de passar pel quiròfan eren intervinguts mitjançant cirurgia oberta, que obliga els cirurgians a fer unes incisions al tòrax més grans i generen més temps de recuperació. Amb aquests robots de cirurgia toracoscòpica, que fan unes incisions petites al tòrax per introduir-hi una càmera de vídeo i les eines necessàries per fer la intervenció, ja s’han operat cinc pacients, incloent-hi una nena de sis anys amb un tumor al cor. Justament, aquesta edat i els 30 quilos de pes és el límit a partir del qual es pot aplicar aquesta cirurgia robòtica, ja que les eines quirúrgiques robotitzades han estat ideades i dissenyades a mida dels adults.

Coincidint amb aquesta fita, l’Hospital Sant Joan de Déu ha anunciat una aliança amb l’Hospital Clínic per crear un nou centre de cardiopaties congènites compartit entre els dos hospitals, que oferirà una atenció conjunta al llarg de la vida dels pacients i que tindrà dues seus, una al centre pediàtric per atendre nens i joves, i una altra al Clínic, per als pacients adults. El nou centre disposa d’un equip de 23 professionals, incloent-hi cirurgians cardiovasculars, cardiòlegs, pediatres i anestesiòlegs.

Els professionals consideren que aquesta aliança permetrà “estendre a la població infantil tècniques quirúrgiques que fins ara no s’aplicaven en l’àmbit de la cirurgia cardíaca pediàtrica, però estaven ja implantades en la d’adults, com és el cas de les cirurgies mínimament invasives toracoscòpiques i robòtiques”, segons han explicat avui als mitjans.

Cada any neixen a Catalunya 600 nens amb una cardiopatia congènita, ja sigui per un problema estructural de cor (a les cavitats o de les vàlvules cardíaques, per exemple) o de grans vasos del tòrax. És el cas de l’Iu, el segon adolescent intervingut amb aquest sistema i que ara ha estat ja derivat a l’Hospital Parc Taulí de Sabadell. “El meu germà també va passar per això i la seva cicatriu és molt més gran. De fet, abans que m’operessin i de saber que ho faria un robot, veure-la i saber què m’esperava em feia certa por”, ha explicat en la presentació del nou centre.

Els especialistes creuen que un 20% de les cardiopaties congènites es podrien beneficiar d’algun tipus de cirurgia mínimament invasiva. Tot i que un 30% d’aquestes afeccions són cardiopaties greus, gràcies als avenços de les dues darreres dècades un 95% d’aquests menors arriben a l’edat adulta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona
medi ambient

Reus intensifica les sancions per no llançar bé les escombraries

REUS
meteorologia

Un centenar d’avisos per la pluja des de diumenge al vespre

BARCELONA
estats units

Almenys quatre morts per múltiples tornados a Oklahoma

barcelona
Societat

Mor Carles Busquets, reconegut fotògraf reusenc i expropietari de Niepce

societat

S’ensorra una part de l’edifici de l’Escola de Vela a causa del temporal

platja d’aro
llengua

Voluntariat per la llengua ha creat més de 178.000 parelles lingüístiques

barcelona
societat

Reus torna a homenatjar la rosa, el símbol de la ciutat

REUS
medi ambient

Identificats els autors de nou abocaments a Lleida

LLEIDA