Salut

Més mobilització al Vallès pel desallotjament dels CAP

Els Mossos actuen a Sabadell, Badia del Vallès, Castellar i Santa Perpètua fent fora els tancats a les nits als ambulatoris en protesta per les retallades

Els afectats podrien tornar a ocupar-los

L'actuació dels Mossos la matinada de dimecres desallotjant els col·lectius de tancats durant les nits a diversos CAP del Vallès Occidental (Ca n'Oriac de Sabadell, Badia del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda i Castellar del Vallès) en protesta pel tancament parcial dels serveis sanitaris per la reorganització dels serveis, més popularment conegut com a retallades, podria tenir un efecte contraproduent provocant l'increment de les protestes. Tot i que els afectats encara no havien pres una posició en ferm a l'espera de convocar assemblea i reunions per ahir a la nit, no es descartava, com en el cas de Castellar del Vallès, tornar a ocupar els ambulatoris amb més personal.

Durant el dimarts a la tarda els concentrats ja havien advertit la presència de més agents vestits de paisà fent preguntes i fotografies i, segons expliquen, també els havia arribat informació que possiblement els desallotjarien aquella mateixa nit. Cap a les dues de la matinada els Mossos van arribar al CAP de Ca n'Oriac. Es van trobar una quinzena de persones dormint al vestíbul i passadissos del centre. “Teniu dos minuts per sortir o us traurem per la força”, van cridar, segons van explicar els acampats, que van sortir de manera pacífica i es van trobar amb la resta de persones que havien dormit com cada nit a les tendes. Davant de la recriminació dels membres de la plataforma per una sanitat pública de qualitat a Sabadell, el cap dels Mossos va al·legar que el desallotjament obeïa a dues denúncies que s'havien presentat: una perquè suposadament s'havia trencat un vidre del CAP i una altra perquè havien pujat a la teulada per penjar una corda. Després de tancar el centre, amb el vigilant de seguretat a dins, els agents van marxar. En una assemblea els acampats van decidir mantenir la vintena de tendes al voltant de l'equipament “fins que no obrin el servei d'urgències nocturn”.

Una situació similar es va produir a altres municipis on es va fer el desallotjament com expliquen des de Badia. Arribada d'una cinquantena d'agents, alguns d'ells antiavalots, i una invitació a sortir de l'equipament després dels 44 dies tancats en protesta per la “supressió del servei d'urgències nocturnes i la retallada d'una ambulància”. “L'actuació va ser desproporcionada quan molts dels tancats són gent gran i criminalitza els veïns”, afegien des del col·lectiu, que convocaven una assemblea a dos quarts de dotze d'anit al CAP per informar del que havia succeït i començar a pensar en noves mobilitzacions.

El Departament de Salut justificava ahir l'actuació arran de les protestes pels canvis d'horaris perquè durant les ocupacions “les condicions de seguretat i de salubritat dels centres afectats s'han degradat progressivament i s'hi han produït diversos incidents”. Un fet que neguen els veïns afectats, ja que, com explica Joan Moreno, de Castellar del Vallès, a les sis del matí “es feia la neteja ordinària contractada a l'ambulatori” on cada dia dormien una mitjana de 25 persones com a mesura de protesta.

El departament recorda que els CAP estan oberts de vuit del matí a vuit del vespre i, per a urgències lleus, fins a les dotze de la nit inclosos els caps de setmana. Fora d'aquest horari adrecen els pacients a centres d'urgències d'atenció primària (CUAP), que en alguns dels casos estan ubicats en poblacions veïnes.

L'actuació dels Mossos va provocar les queixes d'algunes formacions polítiques, com ara l'Entesa per Sabadell, les CUP, Alternativa d'Esquerres per Badia o, en l'àmbit comarcal, d'ICV-EUiA, que reclama “més solucions i menys policia”.

Accions de protesta

A l'espera del que decideixin des de la coordinadora dels CAP on es fan tancades o des de la Plataforma de Sabadell per una Sanitat Pública i de Qualitat arran dels desallotjaments, els col·lectius mantenen les accions que s'havien programat, com ara la participació en la manifestació demà a Barcelona, el tall de la C-58 de dissabte de les onze del matí a les dotze del migdia de l'autopista C-58 a l'altura de Badia i altres actes durant la festa major de Sabadell del cap de setmana.

També estudien querellar-se contra el govern de la Generalitat ja que consideren que les retallades podrien vulnerar la protecció de la salut de l'article 43 de la Constitució Espanyola i volen estudiar si és legal que no s'adoptin els serveis necessaris, com diu la carta magna.

Esperança per la reobertura del de Viladecavalls

El CAP Ernest Lluch de Can Trias de Viladecavalls és el primer del Vallès que van ocupar els veïns, però, a diferència dels altres casos, Salut va optar per tancar-lo totalment i derivar els pacients als centres de Terrassa. Dimarts també corria el rumor entre els acampats que els desallotjarien, però finalment no va ser així i els tancats ho atribueixen al fet que durant el dia no hi ha activitat sanitària a excepció de la que donen de forma altruista i voluntària un metge i diverses infermeres. El govern municipal dóna suport a les reivindicacions i vol que es reobri l'ambulatori. A l'espera de poder reunir-se amb el conseller Boi Ruiz, ha entregat 2.300 firmes contra el tancament i l'alcalde, Carles Rodríguez (ICV-EUiA), va parlar ahir amb Carme Esteva, adjunta de la gerència del Catsalut al Vallès, que va deixar “la porta mig oberta a una reobertura parcial del centre durant el mes de setembre”, explicava Rodríguez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Girona

Retransmissió radiofònica de la nova Orquestra Filharmonia

Girona
infraestructures

L’R3, R4, R7 i R12 afectades pel robatori de coure reuperen la normalitat

barcelona
MEDI AMBIENT

El govern aposta pel reagrupament de ramats per evitar atacs de l’os bru

Boldís
SERVEIS

Més freqüència de pas en el bus del Parc Nacional d’Aigüestortes

Pobla de Segur
societat

Mor Mari Valldeperas, històrica del voluntariat a Sabadell

societat

900 joves atesos en set mesos al servei d’acompanyament emocional del govern

barcelona
Girona

El PSC, indignat per la pèrdua de línies a La Baldufa

Girona
MEDI AMBIENT

El pàrquing regulat per accedir al pantà de Sau es reactivarà el dia 22

Sau
Medi Ambient

El pantà de Sau s’omple de curiosos per tornar a veure l’església envoltada d’aigua

barcelona