Salut

L'Escala rebutja que un privat gestioni el CAP

El ple aprova una moció per exigir que s'aturi el concurs si no hi ha prou garanties

El ple de l'Ajuntament de l'Escala rebutja que una empresa privada pugui gestionar l'àrea bàsica de salut (ABS) al municipi, un centre de salut del qual depenen vuit pobles, “per no convertir la sanitat en un negoci”. Tots els grups (PSC, ICV, ERC i PP) de l'Ajuntament, excepte CiU, que es va abstenir, van aprovar el text.

La moció reclama que, mentre no hi hagi garanties suficients, “s'aturi el procés d'adjudicació de la gestió de l'ABS de l'Escala”. A més, demana al Parlament que amb motiu del procés escalenc es “debati i actualitzi quin model d'assistència sanitària” necessita el país. En la moció aprovada ahir s'hi afegeix: “Pensem que el que passa a l'Escala no és una anècdota ni un accident, que no pugui evitar-se. Ens preguntem si la situació que és dóna a l'Escala representa un canvi de model i si estem davant l'inici d'un procés de privatització de l'assistència primària sense pal·liatius”.

Entre les peticions que fa l'Ajuntament de l'Escala, hi ha que no es privatitzi la gestió del centre, que no es perdi qualitat en l'assistència i que l'oferta econòmica no sigui el que més es valori. En aquest sentit, l'alcalde, Estanis Puig, va assegurar que té constància que s'han presentat al concurs dues empreses privades. Una és Eulen, que ja va aspirar al primer, que després va quedar anul·lat, i l'altra és SAR Quavitae (a banda de la Fundació Salut Empordà que el gestiona ara). Puig critica que la Generalitat permeti que grups privats puguin aspirar-hi i que aquests ho fan no només pel volum de negoci de 2,5 milions de l'ABS, sinó perquè hi ha uns ingressos extres dels turistes que s'atenen a l'estiu. Ahir també hi va haver crítiques perquè l'any 2000, amb la sortida de l'ICS, es va obrir la porta a la privatització del CAP. Ahir van assistir al ple membres de la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública, que s'ha creat arran del conflicte amb l'ABS, pendent del concurs de gestió. L'entitat va ser constituïda el 17 d'octubre i té una vintena de membres dels vuit municipis que depenen de l'àrea bàsica. L'ABS atén 20.000 usuaris de l'Escala, Albons, l'Armentera, Bellcaire d'Empordà, Sant Pere Pescador, Ventalló, Viladamat i Vilamacolum.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Prop de 200 persones, a la III Jornada Gironina de Recerca per Residents

girona
SOCIETAT

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

Els delictes amb violència a la Garrotxa han crescut un 28% el darrer any

olot

Dinamització i sostenibilitat, objectius de les properes llums de Nadal

girona
infraestructures

S'inicien les obres de protecció de talussos a la N-260a entre Olot i Ripoll

olot
sequera

Dessaladores privades sense limitació i piscines com a refugi climàtic

barcelona

Salut i Ajuntament acceleren tràmits per fer els nous equipaments sanitaris

TERRASSA
medi ambient

Reus engega una prova pilot amb contenidors intel·ligents

REUS

Alta participació a la I Jornada d’Integració Social i Sanitària del Ripollès

ripoll