Salut

catalunya

sanitat

Salut anul·larà el conveni dels plans funcionals

El departament confirma la voluntat de declarar nul el conveni que agrupava la sanitat pública i concertada al Tarragonès i el Baix Penedès

Els sindicats s'havien oposat a la mesura, del 2013

Un dels principals cavalls de batalla del món sindical de la sanitat pública al Camp de Tarragona, els plans funcionals que agrupaven els proveïdors de sanitat públics i concertats a les comarques del Tarragonès i el Baix Penedès, té les hores comptades. El Departament de Salut ha confirmat a aquest diari la seva voluntat de declarar nul el conveni de col·laboració entre l'Institut Català de la Salut (ICS), l'empresa pública Gestió i Prestació (Gipps) i la concertada Fundació Hospital de Sant Pau i Santa Tecla, que es va formalitzar el març del 2013. Dóna resposta, així, a la petició que diferents sindicats i entitats havien fet els darrers mesos i en què pressionaven el nou conseller de Salut, Toni Comín, perquè els retirés.

Ja no es desplegaven

Segons van confirmar fonts del departament, la voluntat d'anul·lar el conveni del 2013 es podrà concretar o bé a través d'un acord entre les tres parts implicades (ICS, Gipss i Fundació Santa Tecla), o bé per la denúncia d'una de les parts.

L'objectiu del conveni marc per als plans funcionals del Tarragonès i el Baix Penedès era millorar la qualitat assistencial i incrementar l'eficàcia i eficiència, així com optimitzar i distribuir els recursos. La primera concreció d'aquest conveni van ser els plans funcionals referents a la ciutat de Tarragona, on conviuen els hospitals Joan XXIII (de l'ICS) i el concertat Sant Pau i Santa Tecla (de la fundació privada del mateix nom), i que es van aprovar l'estiu del 2014. Llavors, es van crear equips únics entre els tres proveïdors pel que fa a l'atenció domiciliària, la continuada, les urgències i les àrees de ginecologia i obstetrícia, pediatria, cirurgia general, rehabilitació, aparell digestiu, ortopèdia i traumatologia. L'aliança entre proveïdors es va posar en marxa sota la marca TGN Salut Aliança Estratègica.

Segons les mateixes fonts de Salut, però, aquest conveni “actualment, ja no s'està desplegant”, raó per què s'opta per anul·lar el conveni que actuava com a paraigua.

Nou pla estratègic

Des del Departament de Salut, actualment s'està elaborant un pla estratègic del Camp de Tarragona que, segons Salut, “té com finalitat a respondre a l'interès públic i reforçar els serveis públics” de la regió. Actualment, la seva elaboració es troba en fase de diagnosi i s'està integrant la informació dels diferents serveis i dispositius sanitaris que existeixen a les comarques del Camp de Tarragona. De la mateixa forma, el Departament de Salut espera que el nou pla estratègic sigui “un referent dels criteris de contractació de serveis sanitaris pel CatSalut”.

LA DATA

13.03.13
Es va signar
el conveni marc de col·laboració, coordinació i cooperació del sector sanitari Tarragonès–Baix Penedès.

Sospites per privatització

La polèmica sobre els plans funcionals de Salut del Camp de Tarragona va esclatar de forma paral·lela a la lluita a les comarques de Lleida contra l'ens únic de gestió de la sanitat. Des de sindicats i partits polítics com ara la CUP, de què molts es van integrar dins del conegut com a Grup de Defensa de la Sanitat Pública, es va denunciar repetidament que els plans eren la creació d'aquest mateix ens de forma encoberta i se sospitava que el conveni podria acabar afavorint els proveïdors sanitaris de titularitat privada, és a dir, la Fundació Sant Pau i Santa Tecla, en perjudici de l'ICS i Gipss. L'organització dels plans de treball, alguns dels quals estaven liderats per professionals de Santa Tecla, també van crear moltes suspicàcies. En aquests anys, el Grup de Defensa de la Sanitat ha organitzat diverses campanyes de recollida de firmes i protestes; la darrera, una manifestació el mes passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Acord per cloure el procés judicial per reomplir la pedrera Berta

SANT CUGAT DEL VALLÈS

Fallada d’internet generalitzada a tot el Ripollès

RIPOLL
religió

Barcelona recorda que fa 1700 anys va configurar-se la fe de l’Església

Barcelona
UNIVERSITAT

Prop de 400 persones fan les proves de més grans de 25 i 45 anys a la UdG

GIRONA

La concessió de l’espai d’esquí i parc lúdic de FCG a la Vall de Núria acaba el dia 30

QUERALBS
enogastronomia

La DO Cava permetrà comprar raïm de vinyes dins de la seva DO encara que no estiguin registrades

vilafranca del penedès

Planoles detecta les fuites que eleven el consum d’aigua al municipi

PLANOLES

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot