Societat

JOSE ÁNGEL NAVAS

ESPORTISTA. VEÍ DE FORNELLS I UN DELS IMPULSORS DEL REPTE “BRAÇADA A BRAÇADA PER L’AUTISME”

“Unim dos conceptes bàsics en la nostra vida: esport i solidaritat”

Junt amb el seu amic Alberto Lorente, Navas nedarà a mar obert de Roses fins a Portbou. Els fons recaptats gràcies a aquesta iniciativa aniran a favor de l’Associació Síndrome d’Asperger Girona

Quaranta-dos quilòmetres a mar obert. És la distància que, braçada a braçada, recorrerà a finals de juny un veí de Fornells de la Selva, Jose Ángel Navas. És un repte esportiu que durà a terme junt amb el seu amic Alberto Lorente, de Viladecans. La iniciativa té un esperit totalment solidari, ja que els fons que recullin aniran destinats íntegrament a l’Associació Síndrome d’Asperger Girona-Trastorn de l’Espectre Autista (SAGI-TEA), una entitat sense ànim de lucre creada per familiars de persones amb aquesta síndrome que ajuda a cobrir l’assistència i les necessitats comunes dels usuaris de la fundació.

Aviat es capbussaran a l’aigua per dur a terme el repte. Com viu aquest compte enrere?
Estem molt il·lusionats i motivats. En aquest projecte intentem unir i reforçar dos conceptes que són bàsics en la nostra vida: l’esport i la solidaritat. Mitjançant aquesta iniciativa, l’Alberto Lorente i jo volem fomentar el lema “una acció & una causa”. La idea és sempre sumar: sumar reptes, sumar il·lusions i sumar col·laboracions. El propòsit és servir d’ajuda a aquelles causes que ho necessiten i contribuir a la seva difusió.
Quina fita s’han marcat?
Nedarem de Roses fins a Portbou. En un principi, ho farem la setmana del 26 de juny. Hem triat aquesta data perquè és quan està previst que l’aigua estigui més calmada. Escollirem el dia basant-nos principalment en la meteorologia. Sortirem de la platja dels Palangrers de Roses i el lloc d’arribada serà la platja de Portbou. Durant el recorregut passarem per Cadaqués, el cap de Creus, el Port de la Selva, Llançà i Colera.
Com s’està preparant?
Porto els darrers 8 mesos dedicats completament a la natació. He deixat de manera temporal altres pràctiques que feia habitualment, com ara córrer i anar en bici. Lorente és nedador de tota la vida i, per tant, ell ja ve preparat. Jo estic una mica espantat, però amb moltes ganes de llançar-me a l’aigua. Cada braçada que farem tindrà un veritable sentit. Serà per un bon motiu. I, per aconseguir-ho, m’estic entrenant pràcticament cada dia.
On fa els entrenaments?
Els compagino a l’estany de Banyoles, al mar a Platja d’Aro o a s’Agaró i a la piscina municipal de Can Gibert de Girona. Estic picant molta pedra per perfeccionar la tècnica. A vegades, els dimecres i els divendres descanso, però la resta dels dies surto a nedar. No ha sigut fàcil combinar els entrenaments dins i fora de l’aigua amb la vida habitual, la feina, la família i els amics. L’Alberto treballa a TMB i jo tinc horaris rotatius, a l’empresa Vidreres Llet.
Sempre li ha agradat l’esport?
Sí, vinc del món de les arts marcials; he realitzat diversos cops el triatló Ironman, curses per muntanya d’ultraresistència i en una ocasió vaig fer 30 km en la marató de nedar UltraEbre.
I com va conèixer Lorente?
A través de les xarxes socials. El 8 d’octubre del 2017 vaig publicar a Instagram que tenia ganes de nedar entre Roses i Portbou. Li va agradar el repte i es va posar en contacte amb mi per unir-se al projecte i fer-lo plegats. Em va acabar de donar l’empenta que necessitava. Jo li vaig comentar que no tenia hora d’arribada, que el meu objectiu era acabar. No vull saber res del cronòmetre. No tinc pressa. Em va dir que li semblava perfecte, ja que feia anys que ja no competia i que es dedicava a fer reptes per a ell mateix a títol personal i per ajudar els altres.
Fan entrenaments plegats?
N’hem anat realitzant a la zona de Mataró i a Malgrat de Mar. Em va molt bé que l’Alberto m’acompanyi en aquesta aventura. És realment un gran suport. Hem fet un treball conjunt important per sincronitzar ritmes, les braçades i la respiració. Ell és més ràpid que jo, té molta experiència en natació i els seus consells m’han servit com a aprenentatge. Segons l’estat de la mar, calculem tardar entre catorze i disset hores.
És el seu primer repte solidari?
El meu sí, però segurament serà el primer de molts. Lorente ja n’havia fet un altre al febrer. Va nedar en una piscina de Sevilla la distància d’una marató per recollir fons per a Sehop, la fundació de la Societat Espanyola d’Hematologia i Oncologia Pediàtriques. Va realitzar 42.195 metres, que són els que farem ara a mar obert. Estarem assistits per unes embarcacions durant el trajecte, gràcies a la col·laboració de SwimNoLimits.
Com s’hi pot col·laborar?
Hem difós el repte a la plataforma www.migranodearena.org, en la qual hem obert un procés de micromecenatge. Ens hem marcat com a objectiu recaptar 1.500 euros. Els donatius són a favor de SAGI-TEA. També anem publicant tota la informació mitjançant l’etiqueta #unretounavida i a les nostres xarxes socials. A Instagram, el compte de l’Alberto és @elhombredelasaguas i el meu, @ironnavas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els ferratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona