Salut

Pla per retallar el temps de diagnosi de l’endometriosi

Salut vol visibilitzar la principal malaltia ginecològica, que afecta un 10% de les dones i triga vuit anys a detectar-se

Formarà ciutadans i metges per desestigmatitzar els dolors menstruals forts

El Departament de Salut ha començat a implementar un nou model d’atenció a l’endometriosi a Catalunya que té com a principals objectius visibilitzar aquesta malaltia, que causa forts dolors menstruals al 10% de les dones en edat fèrtil, i aconseguir retallar al màxim el temps que els especialistes triguen a diagnosticar-la, que actualment supera els vuit anys.

Tot i no disposar de fons especials, el pla presentat ahir per la consellera de Salut, Alba Vergés, conté un protocol clinicoassistencial i una reordenació de serveis per abordar els casos “de manera integral al llarg dels diferents nivells assistencials i adequar l’atenció a les necessitats específiques de cada dona”. Es tracta, segons Salut, d’un “model pioner” a l’Estat i “molt necessari i reivindicat per donar visibilitat a una malaltia que ha estigmatitzat les dones que senten un dolor excessiu de la menstruació”.

L’endometriosi és una de les malalties ginecològiques benignes més freqüents. Apareix quan el teixit endometrial, que revesteix la part interna de l’úter i que té com a funció la implantació de l’embrió, creix per fora. El principal símptoma que presenta és el dolor associat a la menstruació o les relacions sexuals, però també pot arribar a provocar infertilitat en un 35% dels casos, aproximadament. De fet, en els casos més greus, el dolor pot continuar fins i tot durant el tractament –principalment amb analgèsics i hormones–, i pot arribar a ser invalidant, amb una important afectació a la qualitat de vida de les pacients.

Per Vergés, el nou pla posa les dones al centre de l’atenció, dona a conèixer la malaltia i els seus símptomes a la població en general, i a les dones i els professionals en particular, per millorar el grau de sospita i “facilitar un diagnòstic precoç en l’àmbit de l’atenció primària”. 

Més formació

La consellera va refermar que “posar llum a l’endometriosi i a les dones que la pateixen” és “un exemple clar de les polítiques amb perspectiva de gènere que volem impulsar”, i va anunciar que es formarà tant la població en general com, específicament, dones i professionals del sistema sanitari per sensibilitzar sobre la malaltia.

Els experts expliquen que el diagnòstic tardà –entre sis i deu anys a escala mundial, i 8,3 a Catalunya segons un estudi de l’Hospital Clínic– es deu a la normalització dels símptomes. “Si tu dius a la teva mare que la regla et fa mal, et dirà que és normal i que t’hi has d’acostumar. El metge tindrà una resposta similar, i al final calles, ho normalitzes i pateixes, perquè si no, et diran que ets una exagerada i quedes estigmatitzada”, reflexionava ahir la presidenta de l’Associació EndoCat, Cristina Gurruchaga.

La directora general de Planificació en Salut del departament i directora de l’Àrea d’Atenció Sanitària del Servei Català de la Salut, Cristina Nadal, hauria de promoure la capacitat de resolució de l’atenció primària per detectar i iniciar el tractament i la definició dels centres de referència per tractar els casos de més alta complexitat. “Volem que totes tinguin garantida una bona assistència i que aquesta sigui homogènia i de qualitat a tot el territori”, remarca. El nou model també vol promoure la investigació epidemiològica per tal de millorar la qualitat de l’atenció amb diagnòstics menys invasius i més precoços i tractaments més efectius.

LA XIFRA

11
hores
setmanals de feina de les pacients és el cost de productivitat per a les empreses, segons dades d’EndoCat.

Estudien prohibir fumar al cotxe

El Departament de Salut de la Generalitat és partidari de prohibir el consum de tabac als cotxes, atès que afecta perjudicialment els infants i no fumadors que viatgen al vehicle i és una font de distraccions que pot provocar accidents de trànsit. El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Joan Guix, sosté que “si la gent deixa de fumar al cotxe baixarà el nombre de fumadors” i augmentarà la seguretat a la carretera, ja que “des que agafes el cigarret fins que comences a fumar són 4 o 5 segons en els quals es perd el contacte visual amb la via”. Vergés va confirmar ahir que Salut “ja fa temps que treballa en aquest sentit” i està “buscant consensos” per aconseguir la prohibició i rebaixar la incidència “d’una de les dues grans drogues, juntament amb l’alcohol”. La consellera creu que els avenços de la llei antitabac els darrers anys han estat molt grans i que ara cal fer “un pas més”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia