Societat

Actes de record arreu del territori

Votacions, berenars, projeccions d’imatges i concentracions per commemorar l’aniversari de l’1-O

Catalunya va votar fa un any i en alguns municipis ahir hi van tornar. Pobles i ciutats d’arreu del territori van commemorar el primer aniversari de l’1 d’octubre amb actes diversos, entre els quals hi havia votacions com la que van realitzar a Sort, capital del Pallars Sobirà, sobre el canvi de nom del carrer de la Constitució. També a Setcases, al Ripollès, s’hi va celebrar una votació popular de 9 a 12.

Concentracions silencioses, com la feta a Tarragona al matí (silenci itinerant, la van batejar), o de més sorolloses, ja a la tarda, a Tarragona també, amb la plaça de la Font plena com un ou, i a Sant Carles de la Ràpita es van repetir en diferents ciutats i capitals de comarca. A Lleida, el veí que va tenir un infart l’1-O va penjar una placa commemorativa abans de la marxa que va transcórrer fins a la delegació del govern espanyol. Al matí es van concentrar els estudiants.

També a Vic, el dia es va aixecar amb la lectura del Compromís amb la República Catalana a l’entrada de l’edifici del Consell Comarcal i davant de l’ajuntament al migdia, i es va celebrar una concentració per la llibertat a la plaça Major ja a la tarda.

A Sabadell, l’Ajuntament va convocar una concentració a la plaça Sant Roc, a les 12 del migdia, per commemorar l’1-O, que no va agradar a l’agrupació local del PP. A Riudellots de la Selva, hi havia programats diferents actes, entre aquests la projecció de fotografies, un brindis pel país o el llançament de coets, al vespre. També a Roses s’hi van poder veure fotografies d’ara fa un any, com també en altres municipis.

A Sant Adrià de Besòs es va fer una encesa d’espelmes grogues a la plaça de la Vila i a Ripoll es va celebrar una lectura de poemes del referèndum, entre d’altres. També a Begues, com tots els dilluns, es van llegir poemes i es va fer també un taller d’escriptura de cartes a la presó.

Multitud d’actes per reviure un dia històric i reivindicar els presos polítics i els exiliats. De fet, l’inusual va ser que no s’hi celebrés res. A les Borges Blanques, després de la trobada de veïns i la col·locació d’una placa, s’hi va fer una crema simbòlica d’una presó i un sopar de germanor per recordar el dia que el poble va romandre unit, braç a braç, contra la repressió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia