Salut

Manel Esteller dirigirà l’Institut Josep Carreras

S’inaugura a Badalona la tercera seu de l’institut de recerca contra la leucèmia més important d’Europa

Manel Esteller ha estat escollit director de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras, que ahir va inaugurar el Campus Hospital Universitari Germans Trias i Pujol- UAB, el tercer que impulsa l’entitat. Esteller ha estat durant deu anys al capdavant del programa d’epigenètica i biologia del càncer de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (Idibell), i assumeix la direcció de l’Institut Josep Carreras amb l’objectiu d’avançar en la investigació perquè la leucèmia sigui una malaltia curable en tots els casos.

Josep Carreras, president de la fundació que porta el seu nom, va expressar ahir la seva satisfacció pel nomenament d’Esteller, de qui va destacar la seva “vàlua extraordinària com a científic” en la millora del tractament contra la leucèmia i de la qualitat de vida dels pacients, a més de “l’experiència i habilitat a portar diner competitiu” de les empreses per a la investigació.

La de Badalona és la tercera seu del centre científic més gran d’Europa dedicat a estudiar de manera monogràfica la leucèmia. La fundació ha invertit en l’edifici 26 milions d’euros procedents dels concerts benèfics de Carreras, dels prop de 100.000 socis de l’entitat i de l’aportació d’empreses com ara la Fundació bancària La Caixa. L’Institut forma part de la xarxa de centres Cerca de la Generalitat. L’edifici, de 10.000 metres quadrats, l’ha projectat l’arquitecte Eduardo Talon, responsable també de les instal·lacions del sincrotró. Hi treballen més de 100 investigadors, i es preveu que en els pròxims anys arribaran als 300.

El president de la Generalitat, Quim Torra, va destacar ahir en la inauguració del nou campus la col·laboració pública i privada per tirar endavant projectes d’aquesta envergadura. El centre disposa d’investigadors bàsics, centrats a descobrir els mecanismes a través dels quals es forma la malaltia, que treballen de manera coordinada amb especialistes clínics i hematòlegs. “Tenir tots aquests professionals sota el mateix sostre facilitarà la interacció”, va explicar el professor Evarist Feliu, director científic de la Fundació Josep Carreras. Feliu hi va afegir que un altre dels objectius és “portar talent” per poder portar “diner competitiu” per al projecte. Feliu va assenyalar que el percentatge de cura arriba al 90% en cassos com ara la leucèmia aguda limfoblàstica infantil, però va reconèixer “una batalla perduda” pel que fa a la leucèmia de pacients d’edat avançada.

El director científic del campus Germans Trias i Pujol, el doctor Francesc Soler, va destacar al seu torn que els tres campus de l’Institut –els altres dos estan al costat dels hospitals Sant Pau i Clínic, a Barcelona– estan situats “a peu de llit del pacient”, un fet fonamental per acostar la recerca als malalts. La voluntat és ara obrir un quart centre a Girona, on s’investiguen els problemes immunològics que sorgeixen als trasplantaments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport