Societat

Creen un auricular capaç de preveure les crisis epilèptiques

Llegint les ones cerebrals, avisa uns set minuts abans per prevenir accidents

Sortirà a la venda l’any vinent

Un petit aparell similar a un audiòfon és capaç de registrar l’activitat cerebral dels pacients que tenen epilèpsia i, gràcies a la intel·ligència artificial, digitalitzar-la, filtrar-la i detectar amb antelació quan tindran una crisi, de manera que pot alertar-los per evitar accidents.

El dispositiu MJN-Seras ha estat impulsat de manera conjunta per la clínica Corachan, l’empresa MJN Neuroserveis i la Mobile World Capital i ha estat provat amb èxit en un assaig clínic en què, de mitjana, s’han detectat les crisis epilèptiques amb set minuts d’antelació.

El desenvolupament del projecte, en què també es va involucrar la Universitat de Girona, va centrar-se en la idea que aquest nou avanç tecnològic mesurés i busqués “les mateixes ones de l’inici de la crisi d’epilèpsia que es busquen als hospitals amb els encefalogrames”.

En les proves amb 22 persones d’entre 15 i 46 anys que tenen epilèpsia es va controlar l’activitat cerebral al llarg de més de 1.500 hores i es van detectar un total de 85 crisis epilèptiques gràcies a “una avaluació contínua del risc de crisi per determinar quan és baix, mitjà o alt”, explica el director del servei de pediatria de la clínica Corachán, Adrián Trejo, que ha liderat l’assaig clínic del nou avanç tecnològic.

L’aparell reconeix les variacions d’ones i l’inici d’una possible crisi epilèptica uns minuts abans que es faci visible, de manera que avisa el pacient a través del telèfon mòbil perquè pugui preparar-se. Justament la capacitat per predir i alertar dels atacs és el gran avantatge diferencial respecte als altres productes del mercat d’aquest giny, impulsat en guanyar un dels programes de transformació digital en l’àmbit de la salut de la Mobile World Capital.

El director de l’empresa MJN Neuroserveis, David Blánquez, ha anunciat que preveu que el dispositiu surti a la venda al gener a un preu de 1.700 euros, encara que continuaran amb l’assaig clínic per recollir més dades i perfeccionar la tecnologia. 

Segons el doctor Trejo, el següent pas previst és ampliar l’assaig amb nens per poder adaptar la tecnologia als més petits, ja que les ones elèctriques que reben els dispositius durant la crisi d’un infant són significativament diferents de les d’un adult. L’epilèpsia és una malaltia del sistema nerviós causada per un desequilibri en l’activitat elèctrica del cervell que pot tenir moltes causes, com ara complicacions en el part o un traumatisme.

LA XIFRA

1.700
euros
serà el preu aproximat de comercialització del dispositiu, que es continuarà evolucionant en assajos futurs.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Amposta augmentarà la presència policial per frenar els furts

AMPOSTA
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona