Ciència

LLUÍS TORNER

FÍSIC, PREMI NACIONAL DE RECERCA 2016

“Les possibilitats de la llum em continuen sorprenent”

“La llum és un element universal, està pràcticament a tot arreu i fa possibles moltes coses d'ús diari tot i que normalment no en som conscients. A l'ICFO duem això a l'extrem buscant noves aplicacions”

“Ja estem destruint tumors en ratolins amb la llum, que també ens servirà com a eina de detecció i diagnòstic de precisió”

Despatx i laboratori
Lluís Torner (Berga, 1961) és llicenciat en ciències físiques per la Universitat Autònoma de Barcelona, i doctor i catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya. Al capdavant de l'ICFO ha sabut compaginar la investigació (lidera el grup de fenòmens òptics no lineals) amb la gestió i motivació de la resta d'equips científics.

Conèixer la llum i, sobretot, esbrinar què es pot arribar a fer amb ella. Aquest és el motiu de ser de l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), un centre de recerca ideat i dirigit cap a l'excel·lència per Lluís Torner, que aquest vespre rebrà el Premi Nacional de Recerca 2016 de mans del president de la Generalitat. És el reconeixement a una carrera científica pionera mundialment en fotònica relacionada amb les tecnologies de la informació, combinada amb una sòlida trajectòria com a líder d'equips i gestor de recerca d'excel·lència.

Fa anys que combina els despatxos amb la recerca al laboratori... on se sent més còmode?
M'agrada tant la gestió com la recerca. Com a investigador la feina principal és descobrir coses noves. Com a director, la feina és ajudar que ho facin els altres, sobretot els més joves, i això dona molta satisfacció. En tot cas, un centre com l'ICFO seria molt més fàcil de gestionar a Alemanya, perquè hi ha molts més recursos. Quan en tens pocs, cal treballar de manera molt coordinada en temes molt sobresortints per atreure les inversions que calen.
Captació de talents, de fons, contactes polítics, moltes hores de dedicació... ha pensat quina és la recepta per aconseguir un centre de referència?
Calen molts ingredients que excepcionalment s'han donat a Catalunya els darrers 15 anys, començant per uns governs que han comprès que per fer recerca de punta calia estar organitzat de manera que es pogués buscar a fora els recursos que no tenim aquí. La captació de talent també és bàsica i en el nostre cas també el paper de mecenes com el doctor Mir, que no només ens ha ajudat amb recursos, sinó també amb ànim i en voler formar part de l'entitat, de manera que podem dir que l'ICFO és el seu llegat. A banda, una característica especial que ens ha fet molt visibles a nivell mundial és haver combinat dos tipus d'investigadors: els de recerca bàsica o fonamental, que busca els principis de com funciona el món, i els que busquen aplicacions concretes.
Què té d'especial la llum?
Amb la llum es poden fer tota mena de coses. Òbviament, ens permet veure; però també hem aconseguit tallar, enganxar, soldar, escriure, esborrar, escalfar, refredar, olorar, diagnosticar, curar...
Hi ha alguna cosa que cregui que també es pugui fer amb la llum però que no s'hagi demostrat encara?
Uf, bona, aquesta! Me l'hauria de pensar... Però és cert que, tot i que fa anys que em dedico a aquesta feina, de tant en tant encara em sorprèn alguna cosa que dius: “Com és possible que això es pugui fer amb llum?”
D'aquí el sentit de l'ICFO...
El que fa important la ciència de la llum no és la llum en si mateixa, sinó el fet que la llum és un element universal, que està pràcticament a tot arreu. La llum fa possibles moltes coses d'ús diari tot i que no en som conscients. A l'ICFO duem això a l'extrem i tenim investigadors que treballen en tota una gran varietat d'aplicacions de la llum.
Com ara en el camp biomèdic...
Aquí veurem avanços molt importants en les pròximes dècades. A partir de fotònica, i altres elements com la bioenginyeria i la química, s'estan desenvolupant tècniques molt potents.
Com per exemple?
Sobretot en diagnosi. A banda dels temes d'imatge, podem fer servir la llum com a eina analítica, per detectar substàncies al reg sanguini que no són perceptibles en anàlisis químiques per la seva baixa concentració. En canvi, hem vist que sí que es poden detectar aplicant un feix de llum d'un color concret a una gota de sang i veient com algunes molècules ressonen.
I arribarem a curar amb llum?
Anem pel bon camí. Col·laborem amb l'hospital de Bellvitge per destruir tumors cancerigens de manera no invasiva, amb llum. Fins ara ho hem fet amb èxit en cèl·lules i en ratolins, però encara no ho hem provat en humans. Es tracta d'enviar una substància bioquímica que s'enganxa preferentment als tumors i escalfar-la amb una llum determinada fins que les cèl·lules es comencin a destruir.
Un altre gran camp en què treballen és l'ús de la llum com a energia renovable.
Una de les coses que hem de fer en el segle XXI és transitar cap a energies netes. La solar n'és una i, tot i que ja és competitiva, encara té marge de millora. Actualment els panells més utilitzats estan fets de silici i atreuen un 18% de la llum per transformar-la en corrent elèctric. Està molt bé, però des del 18 fins al 100% hi ha molt marge de millora. La idea és trobar materials més eficients i més barats que alguns que tenim ara i que arriben al 50% d'efectivitat però són molt cars.
L'altra gran branca de recerca té a veure amb la quàntica. L'esperat ordinador quàntic, que algunes empreses ja anuncien, és a prop?
Ja hi ha algunes màquines que fan servir una mica de quàntica per a alguns càlculs, però tenen un impacte limitat perquè serveixen per a una única cosa i no són tan superiors als ordinadors actuals. D'aquí a una dècada, o potser més, esperem que hi hagi simuladors quàntics, que faran càlculs que cap màquina actual pot fer, però només podran fer allò. Per tenir un ordinador quàntic com a tal, molt més potent i amb moltes possibilitats d'ús diferent, es trigarà diverses dècades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC