Ciència

Patrimoni

Una altra peça del puzle volcànic olotí

Unes obres al Pla de Baix deixen al descobert unes colades de basalt

N’hi ha una que correspon probablement a una erupció del Montsacopa

La ciutat d’Olot s’ha anat construint sobre la lava dels seus volcans i, per això, cada cop que es remena el subsol a prou profunditat queden al descobert les colades de les erupcions. Ara mateix en tenim un exemple a les obres de construcció de la nova planta de Noel Alimentària al polígon industrial del Pla de Baix. El buidatge d’una part del solar fins a set metres de profunditat ha deixat a la vista unes capes de materials volcànics que s’atribueixen a dues colades de dues erupcions diferents, superposades. Aquesta trinxera desapareixerà, però mentre estigui oberta s’analitza i documenta per a estudis posteriors. El vulcanòleg Llorenç Planagumà, que hi està fent el seguiment per encàrrec del Parc Natural de la Zona Volcànica, explica que no és un descobriment pròpiament dit –gràcies a obres precedents, ja se sabia que al Pla de Baix hi ha les dues colades–, però que amb tota seguretat aportarà informació valuosa per anar dibuixant el mapa del subsol de la ciutat. “És una peça més del trencaclosques del vulcanisme local”, descriu Planagumà.

Ara mateix, les perforacions a la futura planta de Noel provoquen més preguntes que respostes. Entre les segones, hi ha l’atribució d’una de les colades a una erupció del Montsacopa, una deducció que sembla lògica tenint en compte que el polígon es troba a la base d’aquest volcà. També, que totes dues colades estan formades de basalt massiu –es pot veure molt bé a Castellfollit i a Sant Joan les Fonts– i que entre una capa i l’altra hi ha uns 15.000 o 20.000 anys de diferència. Pel que fa a l’altra colada, no hi ha res de segur. “Ho estem estudiant”, diu el vulcanòleg, a qui mai falta feina de recerca en els anomenats “afloraments efímers”, és a dir, aquells que estan a la vista temporalment i prou. Recentment, ha pogut estudiar el volcà del Puig de Roser gràcies a les obres de l’Espai Cràter –en aquest cas, les dades han estat molt rellevants– i, arran de les cales per fer la variant, ha tingut l’oportunitat d’observar i recollir materials de la part nord del terme d’Olot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT FELIU DE GUÍXOLS

El ple aprova el projecte del futur museu Carmen Thyssen guixolenc

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA