Ciència

Ciència

Objectiu Mart

Tres missions espacials, dels Emirats Àrabs, la Xina i els Estats Units, arriben aquest febrer al planeta vermell

L’àrab i la xinesa ja orbiten al voltant de Mart i l’americana hi farà aterrar un vehicle dijous vinent

Embús de trànsit espacial al planeta Mart aquest mes de febrer. Tres missions diferents, una dels Emirats Àrabs Units (EAU), una altra de la Xina i una dels Estats Units (EUA) han arribat o ho faran aviat al planeta vermell. Les tres tenen per objectiu aprofundir en l’estudi de Mart, tant de la seva atmosfera com de les condicions a la superfície, amb vista a l’enviament de naus tripulades els anys vinents.

La primera de les sondes a arribar-hi, aquest dimarts, va ser la Hope (Esperança), enviada pels Emirats Àrabs. Va ser llançada des del Japó el juliol de l’any passat, fa uns vuit metres de llargada per tres d’amplada i es va situar en òrbita sense problemes, no sense el patiment habitual. La seva missió, sempre orbitant, és estudiar, durant un any marcià (aproximadament dos anys terrestres) la dinàmica de l’atmosfera marciana a escala global i per què molta energia i moltes partícules ascendeixen cap amunt i escapen de la gravetat del planeta.

La missió xinesa, batejada com a Tianwen-1 (Preguntes al cel, un vers d’un poema de Qu Yuan de fa més de dos mil anys), va arribar ahir al migdia a l’òrbita de Mart, on també va quedar instal·lada sense contratemps. A diferència de l’àrab i de manera similar a la nord-americana, consta d’una nau orbital i d’una d’aterratge amb un vehicle de la mida d’un cotxe petit. Està previst que aquest mòdul marcià arribi al planeta el 30 d’abril, no sense abans superar la incertesa dels anomenats “set minuts de terror”, el temps sense contacte amb la Terra que dura el traspàs per l’atmosfera i l’aterratge a Mart. Una missió que només ha estat a l’abast fins ara dels nord-americans, que, tot i això, han patit fracassos atesa la complexitat del procés. Els xinesos tenen previst de fer estudis geològics del sol marcià (el vehicle inclou una perforadora) i també analitzar el clima, així com els camps electromagnètics i gravitatoris de Mart.

Pel que fa als nord-americans, ho intentaran de nou el dijous dia 18 amb la sonda Perseverance (Perseverança), que just després d’entrar en òrbita està previst que llenci un complex mòdul d’aterratge amb un vehicle tot terreny i, com a principal novetat, un petit helicòpter que, si funciona, serà el primer enginy que sobrevolarà la superfície del planeta vermell. El vehicle de la NASA, també de la mida d’un petit cotxe, recollirà mostres del terra marcià, però la seva missió principal és posar a prova diferents tecnologies per preparar el camí de cara a la futura exploració humana, centrades en la producció d’oxigen i en la recerca de recursos com aigua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona
GIRONA

Càritas troba feina a un 20% dels atesos en el seu programa d’inserció laboral

GIRONA