Ciència

Vall d’Hebron tracta en cinc anys 200 pacients adults amb suport ECMO, la meitat dels quals amb covid

És una tècnica que oxigena la sang fora del cos quan els pulmons o el cor no funcionen

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha tractat 200 pacients adults en estat crític amb oxigenació per membrana extracorpòria (ECMO), una tècnica que oxigena la sang fora del cos quan els pulmons o el cor no funcionen, durant els 5 darrers anys.

El gener del 2016 es va tractar el primer pacient, de 63 anys i amb un trasplantament de pulmó, dins el programa ECMO d’Adults. Dels pacients que s’han tractat des d’aleshores, 90 tenien la Covid-19. Vall d’Hebron és un dels vuit hospitals d’Europa que ha donat més suports amb aquesta tècnica, que va començar a utilitzar-se a Pediatria, i un dels centres del món que ha fet més trasllats ECMO en la pandèmia. La taxa de supervivència dels pacients que reben aquest suport a l’hospital és del 70%, superior a la mitjana mundial.

L’ECMO no és una tècnica que puguin rebre tots els pacients crítics. No cura i l’objectiu d’aplicar-la és alliberar els pulmons i/o el cor mentre es tracta la patologia i es resol. És el cas de la Covid-19, quan els òrgans estan tan inflamats per l’agressió del virus que la ventilació mecànica resulta insuficient per ajudar a recuperar les funcions dels pulmons o del cor.

Aquesta tècnica s’utilitza en casos crítics d’insuficiència respiratòria de pacients que no responen als tractaments convencionals o quan el cor no té força suficient per bombar la sang i no reacciona a les maniobres de reanimació habituals. No és un tractament específic, però permet guanyar temps perquè el pacient es recuperi de la patologia mentre la màquina assumeix les funcions dels òrgans vitals. Abans de la pandèmia, la sigla ECMO era desconeguda fora de l’ambient hospitalari, però l’ús d’aquesta tècnica per tractar els pacients més greus amb Covid-19 l’han fet més coneguda.

Els hospitals xinesos van ser els primers a utilitzar-la per tractar pacients amb la Covid-19, si bé els primers resultats, obtinguts entre el març i l’abril del 2020, no van ser bons. “Posteriorment, en casos assistits en centres especialitzats com Vall d’Hebron, els resultats van millorar i aquesta tècnica va suposar una esperança per a algunes persones ingressades”, explica el doctor Jordi Riera, director del Programa ECMO d’Adults de Vall d’Hebron, que és centre de referència d’aquesta tècnica a l’estat. Institucions com l’Organització Mundial de la Salut (OMS) o l’Organització per al Suport Vital Extracorpori (ELSO) van recomanar utilitzar la tècnica per a determinants pacients amb insuficiència respiratòria aguda causada per la Covid-19.

El doctor Riera relaciona els resultats d’ECMO a Vall d’Hebron amb l’entrenament dels professionals amb simuladors, als protocols per garantir la seguretat en l’assistència i a una metodologia que prioritza la recuperació funcional dels pacients amb l’ajuda del programa de fisioteràpia UCI Viva. “Quan superen la fase aguda, en què els pacients estan en coma, els despertem perquè puguin realitzar exercicis de fisioteràpia i comunicar-se amb la família. En aquesta fase, els pacients estan desperts, mengen, fan exercici i interaccionen amb nosaltres, mentre esperem que els pulmons tornin a funcionar, fins i tot amb un caminador especial poden posar-se drets i passejar per l’UCI”, explica el doctor Jordi Riera, que és membre del Comitè de Direcció d’EuroELSO.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia