Ciència

La UdG analitzarà l’impacte dels parcs eòlics marins

El projecte Biopaís, amb 247.000 euros dels Next Generation europeus, se centrarà en els efectes en l’àmbit del cap de Creus i el golf de Roses

L’estudi tindrà una durada de tres anys

Avaluar l’impacte potencial dels parcs eòlics marins sobre la biodiversitat és l’objectiu principal de Biopaís, un projecte de recerca coordinat per la Universitat de Girona (UdG). La Fundación Biodiversidad ha seleccionat la proposta i la finançarà amb 247.000 euros procedents dels fons NextGenerationEU de la Unió Europea i, concretament, en el marc del pla de recuperació, transformació i resiliència 2021.

El projecte és liderat pel biòleg marí i director de la Càtedra Oceans i Salut Humana i membre del grup de recerca SeaHealth de l’Institut d’Ecologia Aquàtica de la UdG, Josep Lloret, i pel geògraf i director del Campus Patrimoni i membre del grup de recerca en canvi socioambiental (Sambi) de la UdG, Josep Vila.

En l’actualitat, a la costa mediterrània de la península Ibèrica hi ha diversos projectes de parcs eòlics marins en enclavaments que presenten una elevada biodiversitat, un gran valor paisatgístic i propers a espais marins protegits. El projecte prendrà com a cas pràctic els parcs proposats a la zona del cap de Creus i el golf de Roses, a la Costa Brava. Durant tres anys, la recerca posarà el focus en els hàbitats marins i identificarà les principals afectacions que les instal·lacions eòliques poden desencadenar.

Mitjançant una aproximació interdisciplinària que considera espècies sensibles, hàbitats fràgils, recursos pesquers, paisatge i societat, el projecte pretén contribuir a evitar els impactes ecològics i socials d’aquestes instal·lacions energètiques. Els resultats facilitaran la millora de la planificació i la presa de decisions basades en evidències científiques per tal de fer compatible la transició energètica amb la protecció de la biodiversitat. El projecte permetrà contractar dos joves investigadors.El cas d’estudi està projectat en una zona adjacent a diverses àrees marines protegides: el Parc Natural del Cap de Creus; el Parc Natural de les Illes Medes i el Montgrí; l’espai marí de l’Empordà; una zona d’especial protecció per a les aus (ZEPA); el sistema de canyons submarins occidentals del golf de Lleó, considerat lloc d’importància comunitària (LIC); el corredor de migració de cetacis del Mediterrani, declarat àrea marina protegida pel Ministeri per a la Transició Ecològica el 2018, i els Aiguamolls de l’Empordà. A més, també s’hi compten dues reserves d’interès pesquer (vedats) establertes conjuntament amb el sector per tal de recuperar els recursos marins de la zona, com ara el lluç.Segons els responsables de l’estudi, aquesta varietat d’espècies i hàbitats marins, el paisatge i les activitats econòmiques –sectors turístic i pesquer– fan de la zona “un cas ideal per abordar els principals reptes de la implantació de parcs eòlics marins”. Pels investigadors, “el context actual requereix una anàlisi objectiva, exhaustiva i independent”.Finalment, Biopaís proposarà recomanacions per tal que les infraestructures eòliques no comprometin els criteris del bon estat mediambiental definits en l’estratègia marina de la UE, els objectius de l’Estratègia Europea per a la Biodiversitat 2030 i el Conveni Europeu del Paisatge, en relació amb la protecció de la biodiversitat marina i del paisatge, i els criteris de sostenibilitat del full de ruta per al desenvolupament d’eòlica marina i de les energies renovables marines. Aquest document considera que la sostenibilitat és prioritària en el desenvolupament de l’eòlica marina, i assenyala que aquesta ha de ser compatible amb l’entorn natural. Aquest projecte de recerca vol constituir una base tècnica, una eina per a la presa de decisions, i un marc per a la cooperació entre les administracions, el col·lectiu científic, la societat i els sectors econòmics implicats.

En l’estudi hi col·laborarà personal investigador del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), dues universitats més i el Servei de Sistemes d’Informació Geogràfica i Teledetecció (Sigte) de la UdG.

Pros i contres, divendres, en dos actes

Les campanyes dels promotors del Parc Tramuntana i dels opositors als projectes eòlics no cessen, i divendres l’empresa Sener –impulsora de la primera proposta– presentarà al Casal del Pescador de Roses un avançament de l’estudi d’impacte ambiental que han encarregat a la Universitat de Cantàbria. I a la tarda, al Casino Menestral Figuerenc, Stop Macroparc Eòlic qüestionarà la viabilitat dels projectes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona