Ciència

Més nanosatèl·lits tot i que el futur pot estar enlaire

El ‘Menut’ es llançarà el 6-D des de Florida

Un tercer aparell sortirà a licitació la setmana vinent

Dubtes al sector sobre si ERC mantindrà el projecte de Puigneró

Un coet Falcon 9 de l’empresa Space X enlairarà el 6 de desembre des de Cap Canaveral (Florida, EUA) el segon nanosatèl·lit impulsat pel govern de la Generalitat. La intenció d’envolar l’aparell des del cosmòdrom rus de Baikonur, com ja es va fer amb l’Enxaneta, s’ha hagut de modificar arran de la guerra a Ucraïna. Aquest segon aparell, creat per Open Cosmos i anomenat Menut, es dedicarà a l’observació terrestre i permetrà estudiar el canvi climàtic o l’evolució dels incendis mentre sobrevoli Catalunya a 8 quilòmetres per segon. Com que també observarà altres punts del planeta, podrà oferir les dades que n’obtingui a d’altres empreses i administracions.

Menut va ser presentat ahir, coincidint amb la inauguració de la nova seu a Barcelona d’Open Cosmos, l’empresa que l’ha impulsat, i avui mateix viatja per ser instal·lat entre la càrrega útil de la plataforma de llançament d’Elon Musk. El nanosatèl·lit ha passat tests funcionals i òptics amb tècnics de l’Institut Cartogràfic i Geològic i de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya. Un dels responsables de la supervisió a l’IEEC, Pep Colomé, remarca que, tot i les reduïdes dimensions del giny (30x10x20cm), s’ha d’associar més a la idea “d’un superordinador capaç d’operar en circumstàncies que inutilitzarien qualsevol altre aparell més que no pas en una capsa de sabates”.

El secretari de Polítiques Digitals de la Generalitat, David Ferrer, va aprofitar l’acte per anunciar que la setmana vinent es posarà a licitació un tercer satèl·lit dedicat a les telecomunicacions pensat per compensar els buits en la cobertura de telefonia mòbil i, especialment, per donar servei a l’internet de les coses. És un pas més que ja estava previst en l’estratègia de New Space del govern impulsada pel conseller de polítiques digitals, Jordi Puigneró. Entre el sector es palpava ahir la incertesa per veure si el nou executiu mantindrà aquesta aposta en el futur. “Confio que hi haurà continuïtat perquè es va aprovar per tot el govern”, afirmava Ferrer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós
GIRONA

Convoquen una protesta l’1 de maig contra la massificació turística

GIRONA
BANYOLES

L’INS Josep Brugulat torna a participar en el City Nature Challenge

BANYOLES
societat

L’equip de govern vol posar el nom de Terricabras a una plaça o un carrer

girona
Urbanisme

Barcelona aprova la remodelació d’un espai de muntanya a Torre Baró

Barcelona
Medi ambient

Paisatges blancs a Altafulla i Torredembarra per la calamarsada

Altafulla
lloret de mar

La Plataforma per la Pau, guardó Sa Gavina 2024 de la Festa de la Cultura

lloret de mar