Ciència

L’IRBLleida investiga una proteïna clau en una malaltia minoritària

L’institut ha rebut una subvenció d’una associació dels EUA per buscar tractaments per a l’atàxia de Friedreich

El trastorn afecta una de cada 50.000 persones

L’Institut de Recerca Biomèdica (IRB) Lleida està investigant per trobar un tractament per a l’anomenada atàxia de Friedreich, una malaltia neurodegenerativa i minoritària que afecta una de cada 50.000 persones. Per aquest motiu, ha rebut un ajut de 85.000 dòlars per part de l’associació FARA (Friedreich’s Ataxia Research Alliance) dels Estats Units.

L’investigador que lidera la recerca i professor de la Universitat de Lleida (UdL), Jordi Tamarit, ha explicat a l’ACN que les persones que pateixen aquesta malaltia presenten un dèficit de la proteïna frataxina. Tot i que aquesta ha estat objecte d’estudi durant anys, Tamarit diu que fa poc van detectar que hi havia una part de la proteïna que “havia passat desapercebuda” però que estava “molt conservada” en nombrosos organismes, fet que podria indicar que té una “determinada funció”.

Els investigadors lleidatans van informar la FARA del seu projecte per estudiar aquesta part de la proteïna i comprovar si pot tenir un paper important per “obrir nous camins de recerca” per tractar l’atàxia de Friedreich. L’associació nord-americana que finança l’estudi va considerar que es tractava d’una perspectiva prometedora per a la cura de la malaltia.

El projecte destinarà un any a explorar les conseqüències de la mutació d’un grup d’aminoàcids, molècules que es combinen per a formar proteïnes, sobre l’estabilitat de la frataxina i l’activitat ferroxidasa d’aquesta.

Els resultats obtinguts contribuiran a la millor comprensió de la funció de la frataxina i poden proporcionar una explicació a les diferències observades entre els sistemes bacterians i eucariotes. També podrien obrir noves perspectives de tractament i contribuir a comprendre el mecanisme pel qual la sobreexpresió de la frataxina és tòxica, que és un dels problemes que dificulten l’ús de la teràpia gènica en aquesta malaltia.

L’atàxia de Friedreich provoca un dany progressiu al sistema nerviós de les persones que dificulta la seva capacitat per caminar o coordinar els seus moviments, entre altres, fins al punt que la majoria necessiten una cadira de rodes per desplaçar-se.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

barcelona

Denuncien persecució institucional a la Policía Nacional per unes llambordes a Via Laietana

BARCELONA
L’AFA de l’escola Nostra Llar reclama que el bus no hi passi per davant, per seguretat
sabadell

L’AFA de l’escola Nostra Llar reclama que el bus no hi passi per davant, per seguretat

SABADELL
barcelona

Collboni obté consens per reiniciar el cobriment de la ronda de Dalt

barcelona
Societat

Ni cotxes ni lògica

girona
BANYOLES

Cor de Teatre farà el pregó de la festa major de Sant Martirià

banyoles

Relleu al capdavant de Càritas Barcelona

barcelona
EL TEMPS
Servei Meteorològic de Catalunya

Sol i temperatures amunt

barcelona

Vall d’Hebron escurça el temps de resposta amb pacients d’ictus

barcelona
societat

Figueres col·labora amb la selecció de personal del centre logístic d’Amazon d’El Far

figueres