Ciència

societat

Nova descoberta a la vila medieval de la Ciutadella de Roses

La nova campanya d’excavacions a la ciutadella de Roses ha posat al descobert un nou tram de vila medieval del municipi. Concretament, s’ha localitzat un dels carrers principals (el carrer Nou) i part de l’illa de cases que el flanquejaven. Segons els arqueòlegs, la troballa és “excepcional” perquè ajuda a configurar pràcticament la totalitat de la trama urbana i es tracta d’un dels únics indrets on la vila medieval es conserva gairebé intacta, informa l’agència de notícies ACN. “A la majoria s’hi ha construït al damunt, com passa amb Girona o Besalú i, per tant, les traces emmascarades per elements moderns. Aquí ho trobes pràcticament fossilitzat”, explica el director de les excavacions, Lluís Palahí. D’aquesta manera, l’objectiu és crear un circuit visitable de tot el conjunt en els pròxims anys. “Així podran accedir pel mateix lloc on es feia vida i veure les façanes de les cases, algunes de les quals encara intactes”, remarca el director de la càtedra Roses d’Arqueologia, Marc Bouzas. De fet, l’any 2018 ja es va engegar una estratègia amb l’objectiu de recuperar i estudiar la trama urbana de la vila medieval, que data d’entre els segles X i XVI. Se sap que la zona est de la vila s’estructurava a partir de dos grans carrers que anaven de nord a sud i que comunicaven la zona del port amb el monestir de Santa Maria. Els primers anys d’excavacions es va recuperar la traça del carrer Major i d’una de les illes de cases que l’envoltaven. Ara la nova campanya, que s’ha allargat sis setmanes, ha permès posar al descobert pràcticament la totalitat del segon carrer, el Nou, juntament amb part de les illes de cases que el flanquejaven. En total, una vintena de nous espais associats als edificis i habitatges, a més d’altres construccions que van ser aprofitats ja en època moderna com a instal·lacions de la fortalesa.

http://www.elpuntavui.cat/societat/article/5-societat/2301620-les-noves-excavacions-a-la-ciutadella-de-roses-posen-al-descobert-la-trama-urbana-de-la-vila-medieval.html?cca=3

2301620



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins