Ciència

Tecnologia

Barcelona obre una oficina per recrear memòries amb intel·ligència artificial

Barcelona ha obert al Disseny Hub Barcelona l’Oficina Ciutadana de Memòries Sintètiques, un projecte impulsat per l’estudi creatiu Domestic Data Streamers amb la col·laboració de l’Ajuntament i Ciutat Proactiva BIT Habitat que disposa d’un servei de reconstrucció de memòries amb intel·ligència artificial i d’una exposició que creixerà amb els records recuperats de la ciutadania de Barcelona.

La iniciativa, en marxa fins al 29 de juliol, pretén crear un espai que ajudi les generacions futures a entendre i preservar la història del seu passat. L’oficina es posa a disposició de la ciutadania per recrear visualment totes aquelles memòries que no van ser mai enregistrades i que avui estan sota l’amenaça de caure en l’oblit.

El projecte utilitza la intel·ligència artificial generativa (GEN-AI) que crea imatges i vídeos amb els records dels visitants de l’oficina. En una primera fase es fa una entrevista a la persona que vulgui recuperar visualment les seves memòries, entrant en detall sobre alguna vivència en concret escollida pel participant. Paral·lelament, es generen les imatges amb intel·ligència artificial a partir del testimoni personal i se li entreguen a la persona al final de la sessió. Així, per primer cop, aquesta tecnologia permet visibilitzar històries que fins ara havien estat indocumentades. Cada sessió té una durada d’entre 45 minuts i una hora en què es genera un testimoni escrit i visual de la història personal de cadascú.

Un cop acabada l’entrevista, es pregunta a la persona si vol i dona el permís perquè la seva història sigui inclosa en un espai expositiu integrat dins la mateixa Oficina. Entre totes les persones que hi accedeixen s’està creant una exposició col·lectiva amb els records generats durant els tres mesos en què estarà funcionant el projecte.

El projecte va començar el 2022, recuperant les memòries de comunitats migrants i refugiades que havien perdut les fotografies del seu passat durant el seu procés migratori. El novembre de l’any passat, la proposta va viatjar fins al barri de Bom Retiro a Sao Paulo, per recuperar les memòries de les persones migrants del Brasil, Bolívia i Corea. Memòries Sintètiques ha arribat a quatre països per recuperar històries personals amenaçades de desaparèixer per l’envelliment o la limitació de llibertats.

L’oficina és un dels projectes guanyadors de La Ciutat proactiva 2023, la convocatòria anual de la Fundació BIT Habitat de l’Ajuntament de Barcelona per impulsar projectes d’innovació urbana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia