Ciència

Localitzen un segon cràter del volcà Montsacopa, a la cara sud de la muntanya

L'erupció explosiva que va crear el cràter del cim va tapar el que s'acaba de descobrir, que té forma de ferradura i una greda de tons vermellosos

El més popular dels volcans d'Olot, el Montsacopa (o Sant Francesc), no té un cràter sinó dos. A més del que està situat al cim de la muntanya, de forma circular, n'hi ha un altre que s'ha descobert al vessant sud-est (a la banda del barri de Sant Bernat) amb forma de ferradura i imperceptible a ulls d'un profà, perquè el seu relleu ha restat ocult sota capes de greda d'una erupció posterior. Fins ara se sabia que el volcà s'havia format en dos processos eruptius i per això s'intuïa la possibilitat que s'haguessin creat dos cràters, però mai se n'havien trobat proves físiques.

La descoberta, realitzada pels vulcanòlegs locals Llorenç Planagumà i Xavier de Bolós, ha estat possible arran del seguiment dels treballs de restauració i ordenació de la gredera que l'any passat va adquirir l'Ajuntament. De les dues erupcions en són una prova els colors de les gredes respectives: mentre que la que va donar lloc al cràter amagat és de to vermellós, la de l'erupció explosiva és negra. Les dues tonalitats es distingeixen clarament a la gredera que s'ha ordenat darrerament. En aquest espai s'hi distingeix també una falla, producte d'aquell procés geològic.

El procés

Les erupcions del Montsacopa van tenir lloc en un moment indeterminat de fa entre 130.000 i 20.000 anys. Al principi del procés que va provocar la formació de la muntanya –va explicar ahir a aquest diari Llorenç Planagumà– hi va haver una erupció “tranquil·la”, que és la que va formar el cràter acabat de descobrir. Seguidament, però, se'n va produir una segona de molt explosiva, que és la que va crear el con superior i va donar la forma a la muntanya. La lava d'aquesta segona erupció va cobrir totalment el primer cràter, motiu pel qual no se'n tenia notícies. Bona part de la seva superfície actualment està ocupada per horts.

LA XIFRA

20.000
anys
fa, com a mínim, que es van produir les erupcions del Montsacopa, el volcà més popular i visitat d'Olot.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró

El camí de ronda, un regal

s’agaró
Claudio Grande
Cap de l’oposició de Llançà per Alternativa per Llançà (AxL)

“El govern de Junts i el PSC està fent una política continuista”

Llançà
Vicissituds abans, durant i passada la guerra
MOMENTS DIFÍCILS

Vicissituds abans, durant i passada la guerra

Terramar, precedent avantatjat i inconclús
SITGES

Terramar, precedent avantatjat i inconclús

Estratègia comercial pionera
PROMOCIÓ INTENSA

Estratègia comercial pionera

Obres pel nou horitzó
REURBANITZACIÓ

Obres pel nou horitzó