Ciència

Girona, pionera en investigació sobre drons

El Parc Científic i Tecnològic de la UdG crea un laboratori de drons per impulsar la recerca i la formació de personal tècnic

Disposa d'un espai interior de 400 metres quadrats únic a l'Estat

El Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona s'ha convertit en un motor de la recerca i la formació a l'entorn del món de la tecnologia dron. Fa uns vuit mesos, va impulsar la creació d'un laboratori de drons, el primer d'aquestes característiques a Catalunya i un dels primers a tot l'Estat, que dirigeix en l'àmbit tècnic Jordi Guerrero, un empresari i emprenedor que fa més de quatre anys que es dedica a aquesta tecnologia, temps durant el qual, entre altres coses, ha fundat dues start-ups en aquest àmbit.

El laboratori de drons gironí no només vol aprofundir en la investigació en aquest camp i en la formació de personal tècnic, sinó que té la voluntat d'esdevenir un punt de confluència entre els sectors públic i privat per impulsar una tecnologia que cada cop està més en auge i que es preveu que facturi 15.000 milions d'euros anuals i que hagi creat 250.000 nous llocs de treball d'aquí al 2050.

De moment, el laboratori ja ha aconseguit incorporar com a patrons les empreses privades Medplaya i Roberlo i ja ha tancat la contractació i execució de dos projectes. Les perspectives són bones: ja hi ha diversos projectes més emparaulats amb vista al 2017 i n'hi ha que ja s'han presentat en l'àmbit europeu.

El laboratori té un espai interior privilegiat. Una nau de 400 metres quadrats i 12 metres d'altura que permet als futurs pilots entrenar-se indoor, atès que la legislació no els permet fer-ho a l'aire lliure. A hores d'ara, la legislació només permet certificar pilots de drons a les anomenades ATO, les “autoescoles de vol”, un fet paradoxal si es té en compte que són els operadors aeris els que millor coneixen el funcionament i la manipulació dels aparells.

Al centre gironí, que està en via d'obtenir la certificació d'operador aeri, treballen amb drons professionals de fins a 25 quilos de pes i amb una autonomia de vol circumscrita als 120 metres d'altura, que és la màxima permesa per la normativa vigent.

El Parc Científic de la UdG ha fomentat la creació del laboratori, segons explica Guerrero, per “resoldre la mancança de serveis que té el sector i per desenvolupar la tecnologia en àmbits que van més enllà de l'ús de drons per a la creació de vídeos”.

Els usos de la tecnologia dron són diversos, perquè, tal com explica Guerrero: “Els drons es poden fer servir per transportar paquets d'una nau industrial a una altra, però també tenen aplicacions en l'àmbit de la seguretat i fins i tot en l'agrari, atès que es poden fer servir per detectar problemes en collites, entre altres coses.” El cost és a l'abast, ja que molts projectes es mouen a l'entorn d'una despesa de 2.000 euros. L'import només s'enfila en el cas de certes aplicacions industrials.

LA FRASE

Abans t'atropellarà un cotxe que no et caurà un dron al cap
Jordi Guerrero
DIRECTOR TÈCNIC DEL LABORATORI DE DRONS DEL PARC CIENTÍFIC

“El sector no és una broma”

El Parc Científic i Tecnològic de la UdG ofereix, avui i demà, el primer curs d'introducció
a la tecnologia dels drons, el primer que impartiran professionals a les comarques de Girona.

Durant el curs, organitzat conjuntament pel Parc Científic de la UdG i la Fundació Universitat de Girona: Innovació i Futur, s'oferiran nocions bàsiques de la tecnologia dron i es farà una explicació sobre la normativa específica que regeix l'ús d'aquesta mena d'aparells. “Explicarem als participants que si
en qualsevol plaça del país fan volar un dron s'exposen
a rebre una multa considerable, que pot arribar fins als 250.000 euros.” “El sector no és una broma”, rebla Jordi Guerrero, tot i que ell mateix manifesta que els regals d'aquest Nadal han estat drons de totes les mides.

El curs té una durada total de sis hores i s'hi presentaran equips de diverses gammes tecnològiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport