Educació

El Congrés rebutja una moció de Cs per recentralitzar l’educació

La formació només obté el suport del PP

La resta de grups carreguen contra el partit taronja i de l’acusen de proposar “mesures que recorden el franquisme”

El Congrés dels Diputats ha rebutjat una moció de Ciutadans que apostava per recentralitzar l’educació, dotar el ministeri d’Educació de més competències i “eliminar barreres lingüístiques”.

El text proposava enfortir les capacitats de l’Alta Inspecció del Ministeri d’Educació, controlar des de la sectorial d’educació (que reuneix totes les comunitats autònomes) els currículums bàsics, promoure una selectivitat única a tot l’Estat i garantir “retirar barreres d’accés a la promoció de la funció pública per raons lingüístiques”. El grup també volia que la llengua cooficial sigui un “mèrit” i no un requisit per aconseguir una plaça.

La formació d’Albert Rivera s’ha quedat gairebé sola defensant la iniciativa. El text només ha rebut el suport del PP, que ha proposat una esmena per complementar el redactat que ha estat acceptada. Des de les files populars han defensat que existeix una “bretxa” entre territoris que cal superar.

Tuf franquista

La resta de l’arc parlamentari ha votat en contra i els grups han estat molt durs amb les propostes de Cs. Han acusat la formació taronja de voler “homogeneïtzar” l’educació retirant competències als territoris i recentralitzant l’educació; acabar amb la immersió lingüística; no garantir l’ensenyament de les llengües cooficials i imposar l’educació només en castellà, una postura que per alguns diputats recorda “èpoques franquistes”.

“El problema del sistema educatiu espanyol no són ni les llengües ni els professors, sinó aquesta cambra que en 40 anys no ha teixit un gran pacte d’Estat en educació”, ha manifestat Sergi Miquel (PDeCAT).

Des de Podem, Joan Mena ha afirmat que Cs “comença a anar pel camí del franquisme que no deixava aprendre català”. A més, ha defensat que les diferències en educació no les marquen els territoris sinó les “desigualtats socioeconòmiques”. “Aquesta moció no va d’educació, sinó del model d’estat per a Espanya”, ha dit.

Des del PSOE, han acusat la proposta de Cs d’estar “obsessionats per ser tots iguals” i ha defensat “l’orgull” de defensar un model educatiu “diametralment diferent”. “El seu model recorda un model proper al franquisme i les escoles nacionals”, ha afirmat la diputada María Luz Martínez Seijo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró