Salut

Estudien adaptar la dieta al perfil metabòlic individual

Eurecat lidera un projecte europeu per adreçar consells nutricionals personalitzats en funció de l’estat de salut

Una plataforma farà la cistella de la compra més beneficiosa per a cada usuari

El centre tecnològic Eurecat lidera el projecte europeu Preventomics, que durant tres anys desenvoluparà diferents sistemes per establir plans de nutrició i d’hàbits de vida personalitzats amb l’objectiu de millorar la salut i prevenir l’aparició de malalties a escala individual. Per fer-ho, s’analitzaran una gran quantitat de variables relacionades amb els trets físics i conductuals de la persona, com ara el seu el genotip, l’estil de vida, les seves preferències i la condició física derivada d’un seguit de biomarcadors, i s’utilitzaran diferents estratègies de personalització de la dieta per veure quina és més profitosa. El programa, inclòs en el pla Horizon 2020 de la Comissió Europea, el dirigeix Eurecat però hi participen dinou socis diferents de set països i es concretarà en tres proves diferents, una de les quals es farà a la seu reusenca del centre tecnològic català. Les altres es duran a terme a Dinamarca i a cavall entre Anglaterra i Polònia.

“L’objectiu és que aquestes estratègies es puguin validar per a malalties específiques o per a situacions vitals ben definides on la combinació de factors genètics, biològics, nutricionals i psicològics sigui rellevant”, explica Josep M. del Bas, director de la unitat de nutrició i salut d’Eurecat.

A Reus, Eurecat seleccionarà un centenar de voluntaris i en una plataforma d’intel·ligència artificial s’integraran els resultats de les analítiques de la seva salut, el perfil genètic, els seus hàbits i costums nutricionals per crear, en aliança amb una cadena de supermercats, un perfil metabòlic basant-se en el qual el sistema li donarà consells sobre la cistella de la compra. “Si té el metabolisme en processos clau que porten cap a una malaltia, es provarà de corregir la situació amb consells sobre tot allò que compra per oferir-li propostes més adients per al seu perfil”, explica Del Bas.

L’aproximació que es farà des de Dinamarca, en canvi, es farà en col·laboració amb una empresa de menjar preparat que ja durà a casa dels participants els menús amb allò que més els convé.

El projecte abordarà una aproximació integral amb l’explotació del potencial de les anomenades “tècniques òmiques”, especialment la metabolòmica, per conèixer l’estat de salut i poder així lliurar eines de nutrició personalitzada preventiva que promoguin canvis en els hàbits actuals i aconsegueixin millorar la salut individual de manera sostinguda i duradora.

En l’aspecte social, la recerca de Preventomics incidirà a incorporar i mantenir nous hàbits de vida saludables, augmentar la confiança en les dietes personalitzades i promoure una major adherència a la dieta mediterrània, en línia amb les recomanacions de la European Food Safety Authority.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia