Societat

L’episodi de vent perd força durant la matinada

Protecció Civil ha activat dimecres a la nit l’alerta del pla Ventcat per la tramuntana, que ha deixat ratxes superiors als 90 km/h

El telèfon d’emergències 112 ha rebut una setantena de trucades, la majoria a les comarques gironines

Protecció Civil manté activada la l’alerta del Pla Especial d’Emergències per risc de Vent a Catalunya (Ventcat) per les fortes ventades que s’han produint aquest dimecres a diversos punts del país, si bé l’episodi ha anat a la baixa durant la matinada d’aquest dijous. A banda, es manté en prealerta el pla Procicat pel fort onatge a la costa de l’Alt i Baix Empordà.

L’alerta s’ha activat poc abans de la mitjanit de dimecres després que en les hores anteriors s’intensifiqués la tramuntana, amb ratxes superiors als 90 km/h, i la previsió que es mantingués amb força al litoral de l’Empordà, a punts del Pirineu i Prepirineu i, amb menor afectació, a la Catalunya Central.

L’episodi de vent ha deixat aquest en les últimes hores ratxes notables com els 135,7 km/h registrats al Santuari de Queralt, els 118 km/h al pantà de Darnius; 107 km/h a Navata i els 89 km/h de Roses, segons les observacions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).

El telèfon d’Emergències 112 ha rebut des de dimecres al matí fins a les vuit del matí d’aquest dijous una setantena de trucades a causa del fort vent, una seixantena de les quals fins a la mitjanit. La majoria de trucades s’han concentrat a les comarques gironines per obstacles a la calçada i la caiguda d’arbres i branques. Els Bombers de la Generalitat han hagut de fer algunes actuacions per retirar arbres i cobertes.

Durant la tarda i vespre de dimecres sí que hi ha hagut nombrosos talls de subministrament elèctric a l’Alt Empordà com a conseqüència de la ventada. A Roses han resultat afectats 8.713, A Vilajuïga 679 i a Pedret i Marzà 135.

Més enllà d’aquestes afectacions, no s’ha produït incidències destacades ni tampoc afectacions de trànsit, però des de Protecció Civil s’ha demanat extremar la precaució sobretot a les zones de costa, i també en la mobilitat.

L’agència d’emergències recorda que en els moments de les ratxes més intenses cal protegir-se sobretot d’elements que semblin inestables i interrompre puntualment les activitats que suposin estar exposats a aquests forts vents. També recomana evitar situar-se a prop dels arbres ja que poden desprendre’s branques i causar danys.

A la façana marítima cal tenir especial prudència per la combinació de l’episodi de ventada i el fort onatge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia