Societat

Els psicòlegs proposen un debat social sobre abusos

Els professionals que fa anys que treballen amb les víctimes entenen que hi ha una part important de responsabilitat col·lectiva

El 90% dels nens no ho diuen fins que són adults

Les últimes denúncies d’abusos sexuals en institucions de l’Església han servit per fer aflorar una problemàtica silenciada i amb molta més incidència social del que sovint ens imaginem. Les xifres són prou explícites. Un de cada cinc menors és víctima d’abusos sexuals abans dels 18 anys, el 85% en un entorn de confiança, i el 90% guarden silenci. Veient aquests percentatges, els psicòlegs adverteixen que no val mirar cap a un altre costat ni amagar el cap sota l’ala. “No podem pensar que els abusadors són monstres que no viuen entre nosaltres”, subratlla la psicòloga Carolina Jimenes, i hi afegeix que el problema és de tots i requereix una profunda reflexió i un debat social per evitar que la majoria no surtin mai a la llum.

Jimenes, que ha tractat casos molt greus d’abusos, entén que els casos denunciats són “la punta de l’iceberg”. Des del seu punt de vista, això passa perquè “darrere hi ha tota una estructura social que els permet i que possibilita que es mantinguin en secret”. El que cal, opina, és intentar entendre “per què un nen continua amb una relació amb un adult que el fa sentir malament”. Jiménez en culpa la mateixa societat, “que dona per bons comportaments i accions que tenen un impacte sobre els menors”. Del que es tractaria, a parer d’aquesta psicòloga, és de no forçar-los mai, d’educar els nens “perquè puguin decidir sobre els seus propis cossos”, però això és especialment difícil “en una cultura que no accepta l’autonomia del nen”, adverteix. Hi ha exemples que poden semblar ximples, però Jimenes posa en qüestió que s’obligui els menors a fer petons i a acceptar abraçades. “Ho trobem normal, però no ho hauria de ser, perquè els nens pensen diferent, i si els obliguem a fer petons per a ells serà complicat distingir això d’altres conductes quan es doni una situació d’autoritat o de confiança”.

Més enllà dels mecanismes psicològics que expliquen el consentiment, la psicòloga alerta també de la dificultat amb què es troben molts nens a l’hora d’explicar el que els està passant. Això es deu al fet que “és un tema tabú”. Ells moltes vegades senten que “no hi ha seguretat a casa per poder parlar de qualsevol tema sense sentir-se jutjats”.

Pilar Polo, de la Fundació Vicki Bernadet, entén que el fet que es facin públics casos a l’Església té una part positiva. “Hem treballat molt en els casos dins de les famílies. Com a societat, ens faltava visibilitzar abusos en institucions que teníem per segures.” Per Polo, la societat ja està “en procés de canvi després de més de vint anys en què entitats com Vicki Bernadet han estat picant pedra”. Tot i així, creu que “cal generar confiança i apoderar els nens” perquè en puguin parlar.

El tema del silenci és un dels més difícils de gestionar. L’abusador s’aprofita de la confiança del menor, en un moment en què encara està construint la seva personalitat, i li fa xantatge o el manipula. Però hi ha maneres més subtils encara. I això encara ho complica més. És el que passa quan l’abusador “és una figura de referència, algú que admires; llavors entres en una mena de curtcircuit, no entens què passa, penses que és culpa teva”, afirma Carme Tello, presidenta de l’Associació Catalana per a la Infància Maltractada.

Les conseqüències que es deriven d’aquest silenci són moltes, des de dificultats en les relacions socials futures fins a problemes amb l’alcohol o les drogues, i fins i tot intents d’autolesió. Per això, per Tello, és tan important crear espais de reflexió i també que els nens se sentin escoltats, apoderats i respectats. “Davant qualsevol canvi de conducta o fracàs escolar, hem de seure amb ells i dir-los: «T’escolto. Soc aquí per al que calgui.»”

Darrere dels abusos sexuals, hi ha tota una estructura social que els permet i facilita que siguin un secret
Carolina Jimenes
psicòloga
Com a societat, ens faltava visibilitzar abusos en institucions que teníem per segures
Pilar Polo
psicòloga f. vicki bernadet
Quan és una figura de referència, algú que admires, entres en curtcircuit, no ho entens i sents culpa
Carme Tello
associació infància maltractada

La UOC lidera un estudi sobre casos a l’Església

L’investigador Josep Maria Tamarit, director del Programa de Criminologia de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), està coordinant l’estudi sobre abusos sexuals en el si de l’Església catòlica que s’ha fet a l’Estat espanyol. En la mateixa línia que destaquen els psicòlegs, Tamarit creu que, quan s’hi posa el focus, com ha passat en altres països, es detecta que som davant d’un problema amb una elevada incidència. Actualment les condemnes per pederàstia a l’Església afecten menys del 0,2%.

El projecte està finançat pel Ministeri de Ciència i Competitivitat i també hi participen la Universitat de Barcelona i la del País Basc. Un dels apartats de l’estudi és una enquesta oberta a les víctimes. Per això, la Universitat de Barcelona ha posat a disposició de qui el necessiti el telèfon 603 355 800.

Tamarit lamenta que a l’Estat espanyol encara no hi hagi hagut actuacions decidides per fer front a la problemàtica ni per part de l’Església ni per part de l’Estat. Una possible resposta, opina, seria crear un òrgan “parajudicial temporal estatal, amb la implicació de l’Església, en què les víctimes de delictes prescrits puguin tenir una reparació moral i econòmica”.

La Generalitat va crear l’any 2017 un servei d’atenció a les víctimes d’abús sexual que continua en marxa amb unitats d’atenció a les quatre demarcacions. A la de Barcelona, també hi ha una unitat a Sant Joan de Déu i una altra a Can Ruti.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró